Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Σοκολάτα από «χρυσάφι» και... δεν φταίει ο Αγιος Βαλεντίνος - Νέα έκρηξη στην τιμή του κακάο

Πηγή: AP

Οι τιμές της σοκολάτας τη φετινή Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι οι υψηλότερες των τελευταίων ετών, εν μέσω έλλειψης κακάο.

Το κακάο εκτινάχθηκε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επιδεινούμενες καιρικές συνθήκες και διάφορες ασθένειες έπληξαν τις καλλιέργειες στη Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού, απ' όπου προέρχεται το 60% της παγκόσμιας παραγωγής.

«Αυτό οδήγησε σε μείωση της παραγωγής και δημιούργησε έλλειψη προμηθειών κακάο στην αγορά», δήλωσε ο Sergey Chetvertakov, κύριος αναλυτής ερευνών για τις αγορές κακάο και ζάχαρης στην S&P Global. Οπως είπε, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά καταγράφεται ανεπαρκής προσφορά κακάο και αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί στο εγγύς μέλλον.

Διαβάστε επίσης: Κακάο: Σε ιστορικά υψηλά οι τιμές του - Πλήττονται οι σοδειές, πονοκέφαλος για τη σοκολατοβιομηχανία

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το κακάο έχουν αυξηθεί σχεδόν 40% από την αρχή του έτους και σημείωσαν την Πέμπτη ιστορικό υψηλό, φθάνοντας τα 5.874 δολάρια ανά μετρικό τόνο. Σήμερα η τιμή του έσπασε το φράγμα των 6.000 δολαρίων/μετρικό τόνο, σημειώνοντας νέο ρεκόρ.

«Το φαινόμενο Ελ Νίνιο πραγματικά επηρεάζει τις καλλιέργειες», δήλωσε ο David Branch, ανώτερος αντιπρόεδρος του Wells Fargo Agri-Food Institute. Επίσης, επηρεάζονται και οι καλλιέργειες ζάχαρης

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο έφερε ξηρότερες θερμοκρασίες στη Νοτιοανατολική Ασία, την Ινδία και τμήματα της Αφρικής, γεγονός που οδήγησε πέρυσι σε ράλι τις τιμές εμπορευμάτων όπως η ζάχαρη και το κακάο.

Πηγή: AP

Ακριβή μου σοκολάτα

«Οι τιμές της σοκολάτας θα είναι υψηλότερες», εκτίμησε ο Branch, μιλώντας στο CNBC. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 11% το περασμένο έτος, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της NielsenIQ. «Είναι οι υψηλότερες που έχουμε δει εδώ και χρόνια», δήλωσε εκπρόσωπος της NielsenIQ.

Ωστόσο, οι ειδικοί δεν αναμένουν οι αυξημένες τιμές να αποτρέψουν σήμερα τους λάτρεις της σοκολάτας. Για πολλούς, η σοκολάτα και η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι συνώνυμα, για άλλους ωστόσο, η σύνδεση αυτή είναι προϊόν... μάρκετινγκ.

Πηγή: AP
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ