Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Πίκρα οι τιμές του κακάο για τις σοκολατοβιομηχανίες - Προχωρούν σε ανατιμήσεις

Πηγή: AP

Ανατιμήσεις σχεδιάζουν οι κατασκευαστές σοκολάτας Hershey και Cadbury για να καλύψουν τη νέα αύξηση-ρεκόρ στις τιμές του κακάο, την ώρα που οι πληττόμενοι από τον πληθωρισμό καταναλωτές περιορίζουν τις αγορές τους, με αποτέλεσμα να πλήττονται τα κέρδη των σοκολατοβιομηχανιών.

Οι τιμές του κακάο έχουν περίπου διπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο, καταρρίπτοντας το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο, λόγω συρρίκνωσης των προμηθειών.

Διαβάστε επίσης: Σοκολάτα από «χρυσάφι» και... δεν φταίει ο Αγιος Βαλεντίνος - Νέα έκρηξη στην τιμή του κακάο

Οι παραγωγοί σοκολάτας είχαν μετακυλίσει το αυξανόμενο κόστος στους καταναλωτές, χωρίς να μειωθεί πολύ η ζήτηση.

Πλέον, όμως, οι καταναλωτές κάνουν μεγαλύτερες περικοπές δαπανών σε σχέση με πέρυσι και όπως έδειξαν τα τελευταία τριμηνιαία αποτελέσματα της Hershey και της Mondelez, κατασκευάστρια εταιρεία της Cadbury, οι προοπτικές πωλήσεων είναι δυσοίωνες.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Hershey, Michele Buck, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «με δεδομένη την κατάσταση με τις τιμές του κακάο, θα χρησιμοποιήσουμε κάθε εργαλείο από την εργαλειοθήκη μας, συμπεριλαμβανομένης της τιμολόγησης».

Ο όγκος πωλήσεων της Hershey μειώθηκε κατά 6,6% το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου και η εταιρεία προχωρά σε απολύσεις, προκειμένου να ελέγξει το κόστος της.

Νέo ρεκόρ για το κακάο

Το κακάο εκτινάχθηκε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επιδεινούμενες καιρικές συνθήκες και διάφορες ασθένειες έπληξαν τις καλλιέργειες στη Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού, απ' όπου προέρχεται το 60% της παγκόσμιας παραγωγής.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το κακάο έχουν αυξηθεί σχεδόν 40% από την αρχή του έτους και σημείωσαν την Πέμπτη ιστορικό υψηλό, φθάνοντας τα 5.874 δολάρια ανά μετρικό τόνο. Νωρίτερα σήμερα η τιμή του έσπασε το φράγμα των 6.000 δολαρίων/μετρικό τόνο, πριν προσγειωθεί στα 5.925 δολάρια, που αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ.  

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ