Νέα
  • ΓΔ: 1435.31 +1.04%
  • Τζίρος: 69,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

ΟΟΣΑ: Αύξηση 0,4% του ΑΕΠ στο δ' τρίμηνο - Ανάπτυξη 1,6% το 2023

Κατά 0,4% αυξήθηκε το ΑΕΠ στις χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ στο δ’ τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με προσωρινές εκτιμήσεις του Οργανισμού.

Στις χώρες της G7, η αύξηση του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση επιβραδύνθηκε ελαφρά στο 0,4% από 0,5% το γ’ τρίμηνο, αλλά οι επιδόσεις των χωρών είχαν μεγάλες διαφορές.

Από τη μία πλευρά, το ΑΕΠ μειώθηκε στη Βρετανία (-0,3%) και την Ιαπωνία (-0,1%), για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.  Το ΑΕΠ μειώθηκε και στη Γερμανία (-0,3%) μετά από δύο τρίμηνα μηδενικής ανάπτυξης.

Στις ΗΠΑ, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 0,8% από 1,2% στο γ΄ τρίμηνο και στη Γαλλία ήταν μηδενική για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Από την άλλη πλευρά, η οικονομία του Καναδά αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,3% μετά από συρρίκνωση στο προηγούμενο τρίμηνο και η ανάπτυξη της Ιταλίας αυξήθηκε ελαφρά στο 0,2%.

ΟΟΣΑ, ΑΕΠ

Ποιοι παράγοντες οδήγησαν σε μείωση του ΑΕΠ

Οι παράγοντες που οδήγησαν στην αρνητική ανάπτυξη στις παραπάνω χώρες της G7 ήταν διαφορετικοί. Στη Βρετανία, η μείωση των εξαγωγών υπηρεσιών (-0,6%) ήταν το μεγαλύτερο βαρίδι.

Στην Ιαπωνία ήταν οι μειώσεις στις επενδύσεις (-0,3%), την ιδιωτική κατανάλωση (-0,2%) και τη δημόσια κατανάλωση (-0,1%), οι οποίες αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την αύξηση κατά 11,3% στις εξαγωγές υπηρεσιών (κυρίως λόγω της αύξησης του τουρισμού).

Στη Γερμανία, σημειώθηκε σημαντική μείωση των επενδύσεων σε κατασκευές και μηχανολογικό εξοπλισμό.

Σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις, η αύξηση του ΑΕΠ στις χώρες του ΟΟΣΑ επιβραδύνθηκε στο 1,6% το 2023 από 2,9% το 2022, στο πλαίσιο του υψηλότερου δομικού πληθωρισμού που επικράτησε στη ζώνη του.

Από τις 27 χώρες-μέλη, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, στις 10 μειώθηκε το ΑΕΠ πέρυσι, με την Εσθονία να σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση (-3%).

Σε 14 χώρες, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε αλλά παρέμεινε θετική και μόνο σε 3 χώρες καταγράφηκε υψηλότερη ανάπτυξη.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ