Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωζώνη: Απρόσμενη βελτίωση του τομέα υπηρεσιών τον Φεβρουάριο - Νέα κάμψη στη μεταποίηση

Το κτίριο τηε Κομισιόν στις Βρυξέλλες / Πηγή: AP
Το κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες / Πηγή: AP

Επιβραδύνθηκε τον Φεβρουάριο η μείωση της δραστηριότητας των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη, χάρη στην απρόσμενα καλή επίδοση του τομέα των υπηρεσιών που αντιστάθμισε τη νέα επιδείνωση στον μεταποιητικό τομέα, ιδιαίτερα αυτού της Γερμανίας που γίνεται όλο και περισσότερο ο αδύναμος κρίκος.  

Σύμφωνα με έρευνα της S&P Global, ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI), που αντανακλά την πορεία στον τομέα των υπηρεσιών και τον τομέα της μεταποίησης, αυξήθηκε στις 48,9 μονάδες τον Φεβρουάριο από 47,9 τον Ιανουάριο και διαμορφώθηκε υψηλότερα από τις 48,4 που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι . Πρόκειται για την πλησιέστερη από τον περασμένο Ιούνιο τιμή στο επίπεδο των 50 μονάδων, πάνω από το οποίο σηματοδοτείται αύξηση της δραστηριότητας.  

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται αποκλειστικά στον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος σταμάτησε απρόσμενα να καταγράφει μείωση δραστηριότητας μετά από έξι μήνες συρρίκνωσης, με την τιμή του PMI να διαμορφώνεται ακριβώς στο όριο των 50 μονάδων.

Η Γερμανία φρενάρει την Ευρωζώνη

Από την άλλη πλευρά, στον τομέα της μεταποίησης, ο δείκτης PMI μειώθηκε στις 46,1 μονάδες από 46,6 τον Ιανουάριο, ενώ και ο δείκτης μεταποιητικής παραγωγής σημείωσε αντίστοιχη υποχώρηση (στις 46,2 από 46,6 μονάδες).

Στο επίκεντρο ήταν η μείωση του PMI στη γερμανική μεταποίηση στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο, λόγω μείωσης της παραγωγής παράλληλα με την κατακόρυφη πτώση των νέων παραγγελιών από το εσωτερικό και σο εξωτερικό.

«Η Γερμανία λειτουργεί ως φρένο στην ανάπτυξη της ευρωζώνης», δήλωσε ο Νόρμαν Λίμπκε, οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank. «Ενώ η Γαλλία ανακάμπτει πιο έντονα, τόσο στον τομέα των υπηρεσιών όσο και στον τομέα της μεταποίησης, η Γερμανία υστερεί», πρόσθεσε.

Τα στοιχεία υπογραμμίζουν την αυξανόμενη απόκλιση μεταξύ της Γερμανίας και της υπόλοιπης Ευρωζώνη και έρχονται εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας, η οποία επιβαρύνεται από την παρατεταμένη αδυναμία του μεγάλου μεταποιητικού της τομέα. Η κυβέρνηση Σολτς «ψαλίδισε» την Τετάρτη την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη φέτος σε μόλις 0,2%, μετά από συρρίκνωση το 2023 και έναντι αρχικής πρόβλεψης για ανάπτυξη 1,3% φέτος.

Η Ευρωζώνη συνολικά είναι πιθανό να αναπτυχθεί κατά 0,8% το 2024, σύμφωνα με τον Λίμπκε, ο οποίος βλέπει μια «αχτίδα ελπίδας καθώς η ευρωζώνη πλησιάζει προς την ανάκαμψη, κάτι που είναι είναι ιδιαίτερα αισθητό στον τομέα των υπηρεσιών».

«Ψαλίδι» στις προσδοκίες μείωσης επιτοκίων 

Οι αγορές μείωσαν τις προσδοκίες τους για μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ μετά τις ανακοινώσεις του γερμανικού και του γαλλικού δείκτη PMI, με τα συμβόλαια swap να αντανακλούν μειώσεις λιγότερο από μία ποσοστιαία μονάδα μέχρι το τέλος του έτους. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου διαπραγματεύθηκε περίπου 3 μονάδες βάσης υψηλότερα στο 2,48%, υποχωρώντας από το 2,51%, ενώ το ευρώ σημείωσε άνοδο έως και 0,6% στο 1,0888, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον εβδομάδων.

Η έρευνα της S&P Global  έδειξε επίσης ότι ο πληθωρισμός των τιμών πώλησης επιταχύνθηκε, κάτι που οφείλεται αποκλειστικά στον τομέα των υπηρεσιών, με τις επιχειρήσεις να μετακυλίουν στις τιμές τις μισθολογικές αυξήσεις. Επιτεχύνθηκε επίσης και το μέσο κόστος εισροών για τους παραγωγούς αγαθών και τους παρόχους υπηρεσιών

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ