Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Η ρωσική ενέργεια είναι πολύ φθηνή για να αντισταθούν ορισμένες χώρες

Πηγή: AP

Δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας και μετά την επιβολή ενός ευρέος φάσματος κυρώσεων, αρκετές χώρες εξακολουθούν να αρνούνται να διακόψουν τους δεσμούς τους με τη Μόσχα, επωφελούμενες από τα χαμηλού κόστους πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και αρκετές άλλες χώρες μείωσαν την εξάρτησή τους από τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα, αναπτύσσοντας εναλλακτικές αλυσίδες εφοδιασμού και αυξάνοντας άλλες πηγές παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου για να καλύψουν τη ζήτηση. Οταν πέτυχαν τον σκοπό τους, άρχισαν να επιβάλλουν κυρώσεις στη ρωσική ενέργεια, με στόχο να πλήξουν την οικονομία της Ρωσίας. Ωστόσο, ορισμένες χώρες αντιμετώπισαν την κατάσταση ως μια μεγάλη ευκαιρία να εισάγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο χαμηλού κόστους από τη Μόσχα για να ενισχύσουν τις προμήθειες αλλά και τις οικονομίες τους. 

Τα ρωσικά έσοδα από τις εξαγωγές ενέργειας, έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απομάκρυνση από τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα πολλών κορυφαίων παγκόσμιων δυνάμεων. Ο 14ήμερος τρέχων μέσος όρος εσόδων από τις ρωσικές εξαγωγές προς την ΕΕ μειώθηκε από 826 εκατ. δολάρια τον Μάρτιο του 2022 σε 75 εκατ. δολάρια τον Φεβρουάριο του 2024.

Κίνα και Ινδία αύξησαν τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας

Οι εισαγωγές στις ΗΠΑ μειώθηκαν από 50 εκατ. δολάρια τον Μάρτιο του 2022 σε... 0 δολάρια τον Φεβρουάριο του 2024. Αυτό δείχνει μια ισχυρή αφοσίωση στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη ρωσική ενέργεια τα τελευταία δύο χρόνια.

Αν και ορισμένες χώρες έχουν απομακρυνθεί από τη ρωσική ενέργεια, κάποιες άλλες έχουν αυξήσει τις εισαγωγές τους. Η Κίνα αύξησε τον 14ήμερο μέσο όρο εισαγωγών της από 171 εκατ. δολάρια τον Μάρτιο του 2022 σε 267 εκατ. δολάρια τον Φεβρουάριο του 2024, ενώ η Ινδία από 5,7 εκατ. δολάρια σε 135 εκατ. δολάρια, αντίστοιχα.

Η Κίνα και η Ινδία είναι πλέον οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς ρωσικής ενέργειας, έχοντας ξεπεράσει την ΕΕ τα τελευταία δύο χρόνια. Και οι δύο ασιατικές χώρες εισάγουν κυρίως πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα.

Η Τουρκία έχει επίσης αυξήσει τις εισαγωγές της ρωσικής ενέργειας, φθάνοντας στα ίδια επίπεδα με την ΕΕ. 

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η χώρα σκοπεύει να συνεχίσει να αγοράζει ρωσικά ενεργειακά προϊόντα, εφόσον η τιμή είναι ανταγωνιστική.

Παρά την ανακοίνωση αρκετών φιλόδοξων δεσμεύσεων για το κλίμα, η Ινδία εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο πετρέλαιο και τον άνθρακα, ενώ η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί σύμφωνα με την αύξηση του πληθυσμού και την εκβιομηχάνιση. Κατά τη διάρκεια αρκετών συνόδων κορυφής για το κλίμα τα τελευταία χρόνια, η ινδική κυβέρνηση ζήτησε από τις χώρες υψηλού εισοδήματος και τις αναπτυξιακές τράπεζες να στηρίξουν τον στόχο της για μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε ανανεώσιμες εναλλακτικές λύσεις, επενδύοντας στον τομέα της πράσινης ενέργειας σύμφωνα με την εθνική στρατηγική. Με ανεπαρκή μέχρι στιγμής επίπεδα ξένων επενδύσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ινδίας, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να παρέχει ενέργεια χαμηλού κόστους στον πληθυσμό της για να στηρίξει την οικονομία της χώρας.

Πηγή: AP

Η Ινδία έχει επικριθεί επειδή συνεχίζει να επενδύει στη ρωσική ενέργεια, παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Ωστόσο, ο υπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Ινδίας Hardeep Singh Puri πιστεύει ότι ο κόσμος χαίρεται που η χώρα αγοράζει το πετρέλαιό της από τη Ρωσία και όχι από εναλλακτικές πηγές, όπως η Μέση Ανατολή, καθώς συμβάλλει στη διατήρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου σε χαμηλά επίπεδα. Το ρωσικό αργό αντιπροσωπεύει περίπου το 35% των εισαγωγών πετρελαίου της Ινδίας. Αυτό έχει συμβάλει στη μείωση των εισαγωγών της Ινδίας από τη Μέση Ανατολή. 

Τα έσοδα της Ρωσίας

Η επιβολή κυρώσεων στα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα είχε ως στόχο να μειώσει τα έσοδα της Μόσχας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, που τροφοδοτούν τις πολεμικές της προσπάθειες στην Ουκρανία. Ωστόσο, καθώς η Κίνα και η Ινδία συνεχίζουν να επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στη ρωσική ενέργεια, τα έσοδα παρέμειναν υψηλά. Η Ρωσία κέρδισε 37 δισεκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις αργού στην Ινδία το 2023, καθώς η χώρα της Νότιας Ασίας αύξησε τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Μόσχα κατά 13 φορές σε σύγκριση με πριν από τον πόλεμο. Αυτό είναι ανησυχητικό για τις ΗΠΑ, οι οποίες είναι στρατηγικός εταίρος της Ινδίας. Οι ρωσικές πωλήσεις αργού στην Ινδία δεν υπόκεινται σε κυρώσεις, γεγονός που τις καθιστά νόμιμες. Ωστόσο, πιστεύεται ότι μια μεγάλη ποσότητα ρωσικού πετρελαίου εξακολουθεί να διυλίζεται στην Ινδία και να εξάγεται στις ΗΠΑ, αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. 

Πηγή: AP

Κερδισμένη η Κίνα

Οι δαπάνες της Κίνας για εισαγωγές ρωσικής ενέργειας έφτασαν σχεδόν τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια από την αρχή του πολέμου. Η Κίνα εισήγαγε μια σειρά από ρωσικά ενεργειακά προϊόντα με έκπτωση, καθώς η Μόσχα επεδίωξε να δημιουργήσει νέους εμπορικούς εταίρους λόγω των αυστηρών κυρώσεων που της επιβλήθηκαν. Η Κίνα έχει επωφεληθεί από τις εισαγωγές ενέργειας χαμηλού κόστους από τη Ρωσία, με τις εκπτώσεις στο πετρέλαιο να έχουν συμβάλει στη μείωση του «ενεργειακού» λογαριασμού της Κίνας κατά περίπου 18 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αν και αρκετές χώρες παγκοσμίως έχουν αναδιαμορφώσει το ενεργειακό τους εμπόριο για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα, άλλες χώρες έχουν εμβαθύνει τους δεσμούς τους με τη Μόσχα για να επωφεληθούν από τις τιμές ενέργειας που προσφέρει η Ρωσία. Αυτό έχει βοηθήσει χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, να μειώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας και να διασφαλίσουν τον εφοδιασμό τους. Εχει επίσης οδηγήσει σε πτώση των τιμών του πετρελαίου, καθώς η Ινδία μείωσε τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή. Αυτό είχε σημαντικό αντίκτυπο στα ρωσικά ενεργειακά έσοδα και υπονόμευσε σε μεγάλο βαθμό τις προσπάθειες των κυρώσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ, ενισχύοντας έτσι τις πολεμικές προσπάθειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από oilprice

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ