Νέα
  • ΓΔ: 1435.89 +1.08%
  • Τζίρος: 70,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ακίνητα: Οι τιμές των κατοικιών ανακάμπτουν παγκοσμίως – Τι δείχνουν στοιχεία του ΟΟΣΑ

Η πτώση στις τιμές των κατοικιών σε πολλές αναπτυγμένες οικονομίες έχει φτάσει εν πολλοίς στο τέλος της, σύμφωνα με ανάλυση στοιχείων του ΟΟΣΑ από τους FT.

Συνολικά για τις 37 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, οι ονομαστικές τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 2,1% το τρίτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, ενώ είχαν μείνει στάσιμες στις αρχές του έτους.

Μόνο στο ένα τρίτο περίπου των χωρών του ΟΟΣΑ καταγράφηκε μείωση στην ίδια περίοδο έναντι περισσότερων των μισών στις αρχές του 2023.

Επιασαν πάτο οι τιμές

«Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η πτώση των τιμών των κατοικιών έχει πλέον πιάσει πάτο στις περισσότερες χώρες. Νομίζω ότι είδαμε την όποια διόρθωση τιμών», δήλωσε ο Andrew Wishart, ειδικός για την αγορά ακινήτων στην Capital Economics.

Οι τιμές των κατοικιών δέχθηκαν πιέσεις στα τέλη του 2022 καθώς οι κεντρικές τράπεζες στις περισσότερες χώρες αύξησαν τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δεκαετιών για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό.  

Ωστόσο, η μείωση αυτή έχει αμβλυνθεί ή και αντιστραφεί σε πολλές οικονομίες, καθώς οι προσδοκίες ότι οι κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν το κόστος δανεισμού φέτος βοήθησαν στην πτώση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων. Η έλλειψη ακινήτων προς πώληση βοήθησε επίσης να στηριχθούν οι αποτιμήσεις και οι πραγματικές τιμές στη ζώνη του ΟΟΣΑ επέστρεψαν σε αύξηση το τελευταίο τρίμηνο.

Σε ποιες χώρες συνεχίζεται η πτώση

Οι τιμές αυξάνονται ή σταθεροποιούνται στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες, ενώ σε άλλες συνεχίζονται οι μειώσεις με βραδύτερο ρυθμό. Οι τιμές είναι πιθανό να μειωθούν περαιτέρω σε ορισμένες χώρες - όπως η Γερμανία, η Δανία και η Σουηδία - οι οποίες έχουν μεγαλύτερες αγορές ενοικιαζόμενων ακινήτων, «αλλά ακόμη και σε αυτές τις οικονομίες πιστεύουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης των τιμών είναι μας», δήλωσε ο Wishart.

Τα νοικοκυριά θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος στεγαστικών δανείων, αλλά σε πολλές περιπτώσεις οι όροι είναι καλύτεροι σε σύγκριση με πέρυσι. Ενώ τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στη Βρετανία και στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο, παραμένουν αρκετά κάτω από τα υψηλά επίπεδα του 2023.

Μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις ΗΠΑ

Οι τιμές των κατοικιών ήταν πιο ανθεκτικές στις ΗΠΑ, όπου η ανάπτυξη της οικονομίας και η αύξηση της απασχόλησης συνέβαλαν στην αύξηση των ονομαστικών τιμών κατά 5,2% στο 11μηνο του 2023.

Αντίθετα, στη Γερμανία, όπου τα οικονομικά προβλήματα, οι πολύ υψηλές τιμές των ακινήτων και η μεγάλη αγορά ενοικιαζομένων κατοικιών  επηρέασαν τον τομέα, σημειώθηκε πέρυσι μείωση 10,2%, η μεγαλύτερη μεταξύ των χωρών της ΕΕ, εξαιρουμένου του Λουξεμβούργου.

Στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, οι τιμές των κατοικιών αυξάνονται και πάλι, ενώ στην Κορέα έχουν σταθεροποιηθεί μετά από το χαμηλό επίπεδο που υποχώρησαν στα μέσα του 2023.

Αύξηση 0,8% στην ΕΕ το γ΄ τρίμηνο

Στην ΕΕ, οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν με ονομαστικό ρυθμό 0,8% σε τριμηνιαία βάση τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο, αντιστρέφοντας την πτώση που παρατηρήθηκε στις αρχές του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, αν και εξακολουθούσαν να είναι μειωμένες κατά 1% σε ετήσια βάση.

«Πιστεύουμε ότι η διόρθωση των τιμών των κατοικιών στην Ευρώπη δεν έχει τελειώσει ακόμη, αλλά μάλλον έχουμε δει τα χειρότερα», δήλωσε ο Sylvain Broyer, οικονομολόγος  στην S&P Global Ratings.

Ο ίδιος αναμένει ότι η διόρθωση των τιμών θα συνεχιστεί σε ορισμένες χώρες, καθώς οι δόσεις των στεγαστικών δανείων παραμένουν αυξημένες και το υψηλό κόστος κατασκευής που κράτησε τις τιμές σε υψηλά επίπεδα αναμένεται να μειωθεί. Ωστόσο, η εναπομένουσα διόρθωση θα είναι περιορισμένη, δήλωσε.

Ηπιότερη του αναμενόμενου η πτώση πέρυσι

Η πτώση των τιμών των κατοικιών παγκοσμίως ήταν γενικά ηπιότερη από ό,τι αναμενόταν. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch εκτιμά ότι οι ονομαστικές τιμές αυξήθηκαν κατά 6% στις ΗΠΑ πέρυσι έναντι πρόβλεψης για συρρίκνωση έως και 5%, ενώ για τη Βρετανία εκτιμά ότι μειώθηκαν κατά 2% το 2023 σε σύγκριση με προηγούμενη εκτίμηση για συρρίκνωση έως και 7%.

Οι καλύτερες προβλέψεις οφείλονται εν μέρει στο γεγονός ότι ο υψηλός πληθωρισμός συγκάλυψε την έκταση της μείωσης. Σε ορισμένες οικονομίες - συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Βρετανίας - η αγορά επέδειξε απροσδόκητη ανθεκτικότητα και η διόρθωση των τιμών των κατοικιών δεν εξαφάνισε τα μεγάλα κέρδη που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού, είτε σε ονομαστικούς είτε σε πραγματικούς όρους.

Αλλά σε ορισμένες χώρες εκτός του ΟΟΣΑ, η εικόνα είναι διαφορετική. Στην Κίνα, η οποία βιώνει έντονη ύφεση στην αγορά κατοικιών, ο Fitch προέβλεψε ότι οι τιμές των κατοικιών θα συνεχίσουν να πέφτουν για τα επόμενα δύο χρόνια, προειδοποιώντας ότι η επενδυτική ζήτηση έχει ως επί το πλείστον εξαλεφθεί μετά τη συρρίκνωση των τιμών κατά 7% τα τελευταία δύο χρόνια.

Με πληροφορίες από FT

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ