Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Στο 3,1% μειώθηκε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο - Χαμηλό επίπεδο 2,5 ετών

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021 υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γαλλία, ενισχύοντας τις προοπτικές μείωσης του του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη που τροφοδοτεί τη συζήτηση για το πότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια.

Οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 3,1% Φεβρουάριο από 3,4% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τις προσδοκίες.

Στην Ισπανία, ο πληθωρισμός επίσης μειώθηκε, στο 2,9% από 3,5% τον Ιανουάριο, αν και ξεπέρασε ελαφρά τις προσδοκίες.

Μείωση του πληθωρισμού και στην Ευρωζώνη

Η Γερμανία αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα σήμερα επίσης χαμηλότερο πληθωρισμό, ενώ η Eurostat δημοσιεύει αύριο τα στοιχεία για την Ευρωζώνη, με τους αναλυτές να αναμένουν υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2,5% από 2,8%.

«Η μάχη κατά του πληθωρισμού κερδίζεται. Μέχρι το τέλος του έτους, θα πρέπει να είμαστε κοντά στο στόχο μας του 2%», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ σε ανάρτησή του στο X, (πρώην Twitter).

Η ευρύτερη αποκλιμάκωση του ρυθμού αύξησης των τιμών προς τον στόχο του 2% της ΕΚΤ έρχεται καθώς οι τιμές της ενέργειας πέφτουν και η ευρωπαϊκή οικονομία παραμένει στάσιμη.

Γιατί ανησυχεί η ΕΚΤ

Στελέχη της ΕΚΤ, ωστόσο, προειδοποιούν να μην χαλαρώσει η νομισματική πολιτική πολύ σύντομα, υπό τον φόβο της αναζωπύρωσης των πιέσεων στις τιμές. Επικεντρώνονται ιδιαίτερα στους μισθούς και εκτιμούν ότι δεν θα έχουν σαφή εικόνα για τα επιτόκια πριν τη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Η ανησυχία τους είναι ότι οι μεγάλες αυξήσεις των μισθών θα οδηγήσουν σε υψηλά επίπεδα τον πληθωρισμό στον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος στη Γαλλία υποχώρησε ελαφρά στο 3,1% τον Φεβρουάριο από 3,2% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Insee. Ο πληθωρισμός αγαθών, εν τω μεταξύ, μειώθηκε στο 0,3% από 0,7%.

Οι Γάλλοι καταναλωτές δεν είναι, πάντως, πεπεισμένοι ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχίσουν να υποχωρούν καθώς μίας έρευνα αυτής της εβδομάδας έδειξε ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες των νοικοκυριών αυξήθηκαν απότομα τον Φεβρουάριο.

Μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο βλέπουν οι traders

Το ευρώ ήταν σταθερό γύρω στα 1,08 δολάρια, με την άποψη της αγοράς να έχει αλλάξει λίγο σχετικά με την κλίμακα και τον ρυθμό των μειώσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ φέτος. Οι traders στοιχηματίζουν ότι οι μειώσεις επιτοκίων θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο και θα είναι συνολικά για το 2024 χαμηλότερες από μία ποσοστιαία μονάδα.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ