Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ώρα αποφάσεων για την ΕΚΤ και τα επιτόκια του ευρώ: Στο κύκνειο άσμα το τέρας του πληθωρισμού; Το βλέμμα στις αυξήσεις μισθών

Σύμφωνα με το Bloomberg oι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που αντιμετωπίζουν ταχύτερο από το αναμενόμενο πληθωρισμό έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται εάν τα πρόσφατα στοιχεία αποτελούν το τελευταίο δύσκολο σκαλοπάτι για να μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος για το πολυπόθητο 2%.

Ενώ τα στοιχεία για 2,6% πληθωρισμό τον Φεβρουάριο που κυκλοφόρησαν την Παρασκευή και ένα ακόμη επίμονο αποτέλεσμα 3,1% για το λεγόμενο δομικό πληθωρισμό- αποτελούν λόγους προσοχής, η πτωτική δυναμική των τιμών καταναλωτή γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αγνοηθεί από τους αξιωματούχους της ΕΚΤ.

Η επιβράδυνση πήρε χρόνο, αλλά η έβδομη συνεχόμενη έκθεση που χαρακτηρίζεται από την εκτόνωση της πίεσης στον υποκείμενο δείκτη που αφαιρεί τα ασταθή στοιχεία, όπως η ενέργεια, δείχνει μια σταθερή αλλά αδιάκοπη πτώση. Η γενική μέτρηση του πληθωρισμού θα μπορούσε να πέσει στο 2,2% ήδη από αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με μια πρόβλεψη του Bloomberg Economics.

Δεδομένων αυτών των σημάτων, σχεδόν ακριβώς δύο χρόνια από τότε που η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μετέτρεψε την άνοδο των τιμών καταναλωτή σε παγκόσμια κρίση πληθωρισμού, ορισμένοι αξιωματούχοι στην ευρωζώνη εκτιμούν ότι η ΕΚΤ, η οποία θα φανερώσει τις πρώτες προβλέψεις της για το 2024 στις 7 Μαρτίου, πρόκειται να φτάσει σύντομα σε ένα σημείο καμπής της πολιτικής της.

Οι προβλέψεις

"Τα συστατικά για την επιστροφή στον στόχο του πληθωρισμού υπάρχουν ήδη", δήλωσε η Evelyn Herrmann, οικονομολόγος της Bank of America στο Παρίσι. "Οι νέες προβλέψεις μπορεί να δείξουν ακόμη και πυρήνα πληθωρισμού στο 2% το 2026. Αυτό θα σήμαινε ότι όλα σηματοδοτούν την επιστροφή στον στόχο - το μόνο που λείπει είναι η εμπιστοσύνη σε αυτή την πρόβλεψη".

Οι αριθμοί του Φεβρουαρίου έφτασαν σε μια εβδομάδα με ανάμεικτα μηνύματα για την παγκόσμια οικονομία. Μια ημέρα νωρίτερα, ο προτιμώμενος από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δείκτης του υποκείμενου πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο αυξήθηκε περισσότερο από ποτέ εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.

Αντίθετα, η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 20 ολοκληρώθηκε με την αναγνώριση ότι "ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει στις περισσότερες οικονομίες" και ότι "ο αποπληθωρισμός θα μπορούσε να είναι ταχύτερος από τον αναμενόμενο". 

Ενώ ο βασικός αριθμός για την ευρωζώνη ξεπέρασε τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων για 2,5%, υπήρχαν πολλά άλλα στοιχεία για να προσφέρουν καθησυχασμό στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Τα στοιχεία στις μεγάλες οικονομίες

Τα εθνικά στοιχεία από τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής έδειξαν όλα ότι ο πληθωρισμός είτε επιβραδύνθηκε αισθητά -όπως συνέβη στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία- είτε, στην περίπτωση της Ιταλίας, είχε ήδη κολλήσει ήδη πολύ κάτω από το 2%.

Η συνολική έκθεση για την περιοχή του ευρώ περιείχε επίσης ελπιδοφόρα στοιχεία, σύμφωνα με τους Jamie Rush και Maeva Cousin του Bloomberg Economics."Είναι σημαντικό για την ΕΚΤ ότι ένα μικρό μέρος της πτώσης οφείλεται στον πληθωρισμό των τιμών των υπηρεσιών - τα στοιχεία εκείνα τα οποία οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θεωρούν πως έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή", έγραψαν σε έκθεσή τους.

Όλα τα βλέμματα στους μισθούς

Με τα στοιχεία αυτά να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, οι εναπομείνασες αμφιβολίες της ΕΚΤ επικεντρώνονται στους μισθούς. Μια σειρά από μισθολογικές συμφωνίες βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση στην ευρωζώνη επί του παρόντος, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστούν ακόμη εβδομάδες ή και περισσότερο για να βεβαιωθούν πλήρως οι αξιωματούχοι ότι ο ταχύτερος πληθωρισμός δεν παγιώνεται.

Μέχρι τώρα, τα σχετικά στοιχεία ήταν ενθαρρυντικά. Κατά το τέταρτο τρίμηνο, οι μισθοί που αποτέλεσαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης αυξήθηκαν μόνο κατά 4,5%, από το ρεκόρ του 4,7% τους τρεις προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με δείκτη που καταρτίζει η ΕΚΤ.

Παραμένουν οι επιφυλάξεις

Οι αξιωματούχοι σε χώρες της βόρειας Ευρώπης, όπως η Γερμανία, παραμένουν επιφυλακτικοί, αλλά ακόμη και τα σχόλιά τους δείχνουν πώς η επιχειρηματολογία έχει πλέον μετατοπιστεί στο χρονοδιάγραμμα μιας κίνησης για τη μείωση του κόστους δανεισμού - για την οποία τα άστρα ευθυγραμμίζονται όλο και περισσότερο προς τον Ιούνιο.

"Παρόλο που μπορεί να είναι πολύ δελεαστικό, είναι πολύ νωρίς για μείωση των επιτοκίων", δήλωσε ο επικεφαλής της Bundesbank Joachim Nagel στις 23 Φεβρουαρίου. "Οι προοπτικές των τιμών δεν είναι ακόμη αρκετά σαφείς".

Αντίθετα, οι συνάδελφοι από τις χώρες της νότιας Ευρώπης πιέζουν ήδη την ΕΚΤ. "Ο Μάρτιος είναι η ημερομηνία κατά την οποία έχουμε μπροστά μας τον μεγαλύτερο όγκο νέων δεδομένων - ορισμένα δεδομένα μπορεί να μας πουν να συζητήσουμε για μειώσεις επιτοκίων ήδη από τον Μάρτιο", δήλωσε ο Πορτογάλος διοικητής Μάριο Σεντένο σε συνέντευξή του στα τέλη Φεβρουαρίου. "Δεν λέω ότι είναι πιθανό, αλλά πρέπει να είμαστε ανοιχτοί". 

Ο κίνδυνος και το πετυχημένο φάρμακο

Η ισχύς του πληθωρισμού που εξακολουθεί να παρουσιάζεται στα στοιχεία του Φεβρουαρίου υποδηλώνουν τον κίνδυνο ανατροπών, όπως και η έκθεση των ΗΠΑ. 

Ακόμα κι έτσι, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που συνεδριάζουν την επόμενη εβδομάδα είναι πιθανό να είναι σιωπηλά βέβαιοι ότι το φάρμακο-σοκ της πρωτοφανούς νομισματικής σύσφιξης που εφαρμόζουν τον τελευταίο περίπου χρόνο πετυχαίνει τα αποτελέσματά του.

"Η τρέχουσα αποπληθωριστική διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί", δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 26 Φεβρουαρίου. "Όμως το Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να είναι σίγουρο ότι θα μας οδηγήσει με βιώσιμο τρόπο στον στόχο μας του 2%".

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ