Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρκία - ΕΕ: Το 53% των εξαγωγών από χώρες που αντιδρούν στις κυρώσεις

H Σύνοδος Κορυφής παρέπεμψε την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τον επόμενο Μάρτιο
Πηγή: APImages

Περισσότερο από το μισό των εξαγωγών της ΕΕ προς την Τουρκία καλύπτουν οι χώρες οι οποίες αντιδρούν στην επιβολή κυρώσεων, όπως προκύπτει από μελέτη των δεδομένων της Eurostat, την οποία διεξήγαγε η Global Greece.

Συγκεκριμένα, οι έξι χώρες (Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία, Ουγγαρία και Μάλτα) που δεν θέλουν τις κυρώσεις συγκεντρώνουν το 53% των ευρωπαϊκών εξαγωγών στη γείτονα, ενώ στις 10 χώρες που υποστηρίζουν την Ελλάδα και την Κύπρο αντιστοιχεί το 30% των εξαγωγών. Το παζλ του ευρωπαϊκού εμπορίου της ΕΕ με την Τουρκία συμπληρώνουν οι 9 ουδέτερες χώρες με μόλις 17% των συνολικών εξαγωγών.

Εξαγωγές χωρών της ΕΕ προς την Τουρκία
Πηγή: Global Greece

Εμπορικό Ισοζύγιο ΕΕ - Τουρκίας

Ενδιαφέρον έχει και η διακύμανση του Εμπορικού ισοζυγίου ΕΕ- Τουρκίας το οποίο μειώνεται σταθερά και ραγδαία σε βάρος της ΕΕ, όταν οι εξαγωγές της ΕΕ ήταν κατά 42% περισσότερες, για να μετατραπεί σε αρνητικό, το 2019.
 

Εμπορικό ισοζύγιο ΕΕ-Τουρκίας
Πηγή: Global Greece

Τα κυριότερα προϊόντα

Τα κυριότερα προϊόντα που εξάγει η ΕΕ στην Τουρκία είναι βιομηχανικά, όπως μηχανήματα και πυρηνικά αντιδραστήρια, τμήματα και αξεσουάρ οχημάτων κ.λπ. αλλά και σημαντικές πρώτες ύλες όπως σίδηρος, χάλυβας, και ελαστικά.  Συνολικά 15 από τα κυριότερα εξαγόμενα προϊόντα καλύπτουν το 76% των συνολικών εξαγωγών της ΕΕ.

 

Κύρια προϊόντα εμπορικών συναλλαγών μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας
Πηγή: Global Greece

Εξετάζοντας πιο αναλυτικά τα προϊόντα που εξάγουν συγκεκριμένα η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία, τα 10-15 από αυτά φθάνουν τα 25,6 δισ. ευρώ αποτελώντας το 37,5% των συνολικών εξαγωγών της ΕΕ των 27 προς την Τουρκία (68,2 δισ. ευρώ).

Ειδικά στα τρία πρώτα εξαγόμενα προϊόντα (Μηχανήματα, Οχήματα, Ηλεκτρικά Μηχανήματα και τμήματα και εξοπλισμοί αυτών), οι τρείς αυτές χώρες καλύπτουν περισσότερο από το μισό των εξαγωγών της ΕΕ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ