Νέα
  • ΓΔ: 1490.46 -0.08%
  • Τζίρος: 123,95 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

ΙΕΑ: Οι επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια μπορεί να διαταράξουν την αγορά ντίζελ

ρωσικό διυλιστήριο
Φωτό αρχείου, Πηγή: AP

Το μπαράζ επιθέσεων ουκρανικών drones σε ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου ενέχει τον κίνδυνο να διαταράξει τις παγκόσμιες αγορές πετρελαϊκών προϊόντων, προεδιοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).

Τα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν εντείνει τις επιθέσεις κατά της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Ρωσίας φέτος, σε μια προσπάθεια να διαταράξουν τον εφοδιασμό του στρατού με καύσιμα και να περιορίσουν τα έσοδα του Κρεμλίνου.

Μία δυναμικότητα διύλισης αργού περίπου 500.000 έως 600.000 βαρελιών την ημέρα θα μπορούσε να τεθεί εκτός λειτουργίας αυτό το τρίμηνο, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του ΙΕΑ. 

Η διακοπή λειτουργίας των διυλιστηρίων ή μονάδων που έχουν υποστεί βλάβες για τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες προκειμένου να επισκευαστούν, «θα μπορούσε να σημάνει σημαντική απώλεια» των ρωσικών εξαγωγών πετρελαιοειδών, ανέφερε ο διεθνής οργανισμός.

Μπορεί να υπάρξει αντίκτυπος στην αγορά

Οι διεθνείς αγορές βασίζονται στις ρωσικές εξαγωγές ντίζελ, νάφθας και αεροπορικών καυσίμων, πρόσθεσε ο ΙΕΑ, απηχώντας προηγούμενη δήλωση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις στην Ουκρανία θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Μέχρι στιγμής η πραγματική πτώση στη δυναμικότητα των διυλιστηρίων ήταν πολύ μικρότερη. Τα επίσημα εβδομαδιαία στοιχεία της Ρωσίας για την παραγωγή διυλιστηρίων μέχρι τα τέλη Μαρτίου συνάδουν με διύλιση αργού 5 έως 5,2 εκατ. βαρελιών ημερησίως, αντί για τα 4,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Ορισμένα ρωσικά διυλιστήρια έχουν επισκευάσει σχετικά γρήγορα τον εξοπλισμό που υπέστη ζημιές. Μόνο το διυλιστήριο Tuapse της Rosneft κοντά στη Μαύρη Θάλασσα - το οποίο δέχθηκε επίθεση στα τέλη Ιανουαρίου - παραμένει εκτός λειτουργίας, αλλά δεν είναι σαφές αν αυτό οφείλεται στην επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος ή σε αρχική προγραμματισμένη συντήρηση. Είναι πιθανό να επαναλάβει τη λειτουργία του στα μέσα Μαΐου, ανέφερε ο ΙΕΑ, επικαλούμενος εκθέσεις.

Με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ