Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Πετρέλαιο: Αυξήθηκε η εισαγωγική εξάρτηση της ΕΕ το 2022 - Μείωση της παραγωγής της

Στο 97,7% αυξήθηκε η εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης από εισαγωγές πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων το 2022, ενώ παράλληλα μειώθηκε η παραγωγή της, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

H αύξηση της εισαγωγικής εξάρτησης προέκυψε από τον συνδυασμό της αυξημένης χρήσης ενέργειας (ακαθάριστης διαθέσιμης ενέργειας) κατά 2,8% και της αύξησης των καθαρών εισαγωγών (εισαγωγές μείον εξαγωγές) κατά 9,5% καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,9% ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,7%.

Αύξηση των αποθεμάτων

Η μεγαλύτερη εξάρτηση οφείλεται επίσης στην αύξηση των αποθεμάτων κατά 8,3 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου πετρελαίου (Mtoe). Η αύξηση των αποθεμάτων συνέβαλε στην αναπλήρωση τους μετά την αυξημένη άντληση από αυτά το 2021 (20,2 εκατ. τόνοι).

Η εξάρτηση από το εισαγόμενο αργό πετρέλαιο, βασικό πρωτογενές προϊόν για την πετροχημική βιομηχανία και την παραγωγή καυσίμων μεταφορών, αυξήθηκε επίσης το 2022, φθάνοντας το 97,6%.

Η υψηλότερη ζήτηση για καύσιμα στον τομέα των μεταφορών συνέβαλε στην αύξηση της χρήσης αργού πετρελαίου. Η κατανάλωση βενζίνης κίνησης αυξήθηκε κατά 6,3% και η κατανάλωση καυσίμων αεροπλάνων τύπου κηροζίνης αυξήθηκε κατά 32,5% το 2022 σε σύγκριση με το 2021.

Eurostat, πετρέλαιο, εισαγωγική εξάρτηση ΕΕ

Μείωση των εισαγωγών από Ρωσία

Η αύξηση της εξάρτησης από τις εισαγωγές συνέπεσε με σημαντικές αλλαγές στην προέλευση των εισαγωγών. Τον Μάιο του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εφάρμοσε το σχέδιο REPowerEU για τη μείωση της εξάρτησής της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Το 2022, οι εισαγωγές πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 24,57 εκατ. τόνους. Η μείωση αυτή αντισταθμίστηκε από αυξημένες εισαγωγές από τη Σαουδική Αραβία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νορβηγία.

Η παραγωγή μειώθηκε

Το 2022, η παραγωγή αργού πετρελαίου στην ΕΕ συνέχισε να μειώνεται, παρά τη σημαντική αύξηση των τιμών που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Η παραγωγή το 2022 κατρακύλησε στο ιστορικά χαμηλότερο σημείο της, φθάνοντας τους 16,3 εκατομμύρια τόνους (Mt), μειωμένη κατά 7,4% σε σύγκριση με το 2021. Εξετάζοντας ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, η παραγωγή αργού πετρελαίου μειώνεται από το 2004, όταν κορυφώθηκε στους 41,8 Mt, με την τιμή του 2022 να μειώνεται κατά 61% σε σύγκριση με την τιμή ρεκόρ.

Οι κορυφαίοι παραγωγοί πετρελαίου της ΕΕ το 2022 ήταν η Ιταλία (4,5 Mt), η Δανία (3,2 Mt) και η Ρουμανία (3,0 Mt). Σε σύγκριση με το 2021, η παραγωγή μειώθηκε και στις 3 χώρες: Ιταλία (-8%), Δανία (-2%) και Ρουμανία (-6%).

Eurostat, παραγωγή πετρελαίου ΕΕ
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ