Νέα
  • ΓΔ: 1490.46 -0.08%
  • Τζίρος: 123,95 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Στο 3,2% μειώθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο από 3,4% τον Φεβρουάριο

Πηγή: Associated Press

Στο 3,2% υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Μάρτιο από 3,4% τον Φεβρουάριο και διαμορφώθηκε ελαφρά υψηλότερα από την πρόβλεψη 3,1% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Οι τιμές των τροφίμων έδωσαν τη μεγαλύτερη πτωτική ώθηση στον πληθωρισμό σύμφωνα με τη βρετανική στατιστική υπηρεσία (ONS), ενώ η άνοδος των τιμών στα καύσιμα άσκησαν ανοδική επίδραση.

Ο δομικός δείκτης – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού - διαμορφώθηκε στο 4,2%, έναντι πρόβλεψης 4,1%.

Οι τιμές των υπηρεσιών, τις οποίες παρακολουθούν ιδιαίτερα οι αξιωματούχοι της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής, αυξήθηκαν 6%, οριακά λιγότερο από το 6,1% του Φεβρουαρίου.

Αύξηση της ανεργίας

Η αγορά εργασίας της Βρετανίας έγινε πιο χαλαρή, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα, με την ανεργία να αυξάνεται απροσδόκητα στο 4,2% την περίοδο μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου και την αύξηση των μισθών, εξαιρουμένων των μπόνους, να υποχωρεί από 6,1% τον Ιανουάριο σε 6% τον Φεβρουάριο.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Αντριου Μπέιλι, δήλωσε χθες ότι βλέπει ισχυρές ενδείξεις πως τα υψηλά επιτόκια είναι αποτελεσματικά στην τιθάσευση του πληθωρισμού, ο οποίος είχε κορυφωθεί στο 11,1% τον Οκτώβριο του 2022. Η πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας είναι ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί πρόσκαιρα στο στόχο του 2% την άνοιξη, προτού αυξηθεί ελαφρώς.

Δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος βλέπει η αγορά

Ωστόσο, ο υψηλότερος από το αναμενόμενο δομικός πληθωρισμός τον Μάρτιο, σταθερά πάνω από το 4%, είναι πιθανό να ενισχύσει τις εκτιμήσεις ότι ο πληθωρισμός είναι πιο ανθεκτικός από ό,τι προβλεπόταν και ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων μπορεί να καθυστερήσει.

Η αγορά προεξοφλεί επί του παρόντος ότι η BοE θα προχωρήσει σε δύο μειώσεις επιτοκίων το 2024, που ανέρχονται σήμερα στο 5,25%, ξεκινώντας τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο. Η αβεβαιότητα σχετικά με αυτό το χρονοδιάγραμμα έχει πλέον αυξηθεί, δεδομένων και των ενδείξεων για συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από CNBC

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ