Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Επιτροπή Βασιλείας: Οι τράπεζες να εφαρμόσουν πλήρως τους κεφαλαιακούς κανόνες

Hernandez de Kos

Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Βασιλείας, Πάμπλο Ερνάντες ντε Κος, κάλεσε τις τράπεζες να εφαρμόσουν πλήρως τους διεθνείς κεφαλαιακούς κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ το συντομότερο δυνατό σε όλες τις δικαιοδοσίες για να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η Επιτροπή της Βασιλείας, η οποία απαρτίζεται από τους επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας σε όλο τον κόσμο, αντιμετωπίζει αντιδράσεις από τις αμερικανικές τράπεζες, κυρίως όσον αφορά το τελευταίο σκέλος των μεταρρυθμίσεων για τους κεφαλαιακούς δείκτες της "Βασιλείας ΙΙΙ" μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, προκειμένου να μη διασώζονται από τους φορολογούμενους οι προβληματικές τράπεζες.

«Τα ισχυρά κοινά ελάχιστα πρότυπα ρύθμισης και εποπτείας είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας σε κάθε χώρα», δήλωσε ο ντε Κος, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της Τράπεζας της Ισπανίας.

Πέρυσι έγινε η αναγκαστική εξαγορά από την UBS της Credit Suisse, της πρώτης παγκοσμίως συστημικής τράπεζας που χρεοκόπησε μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2009, ενώ κατέρρευσαν περιφερειακές αμερικανικές τράπεζες, όπως η Silicon Valley Bank.

Τι υποστηρίζουν οι αμερικανικές τράπεζες

Οι αμερικανικές τράπεζες υποστηρίζουν ότι οι κανόνες της Βασιλείας θα επηρεάσουν αρνητικά τον δανεισμό της οικονομίας, ενώ οι τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επίσης λάβει προσωρινές απαλλαγές από ορισμένους κανόνες.

Η Βασιλεία στρέφεται ήδη στην αντιμετώπιση νέων κινδύνων, όπως τα bank run που προκλήθηκαν από μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αναταραχής που ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο Μάρτιο.

Η αναπληρώτρια διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας, Μαργκαρίτα Ντελγάδο, δήλωσε ότι η διαχείριση των πιστωτικών κινδύνων, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου αντισυμβαλλομένου, καθώς και του κινδύνου ρευστότητας και επιτοκίου, «αποτελεί κλειδί, όπως είδαμε στις τραπεζικές κρίσεις στις ΗΠΑ την άνοιξη του 2023».

Οι τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Ενωση υφίστανται στενότερο έλεγχο του τρόπου με τον οποίο αξιολογούν τον αντίκτυπο των μεταβολών των επιτοκίων στα βιβλία τους.

Η Ντελγάδο δήλωσε ότι οι τράπεζες πρέπει επίσης να έχουν ισχυρά σχέδια χρηματοδότησης για να αντέχουν σε βραχυπρόθεσμα σοκ ρευστότητας, τονίζοντας ότι η σημαντική αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους των ευρωπαϊκών τραπεζών «δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμη», καθώς η αναπροσαρμογή των χαρτοφυλακίων δανείων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ