Νέα
  • ΓΔ: 1442.21 -2.04%
  • Τζίρος: 134,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωζώνη: Ενισχύθηκε η ανάκαμψη τον Απρίλιο με ώθηση από τον τομέα υπηρεσιών

Κομισιόν / Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Με τον ταχύτερο ρυθμό σχεδόν εδώ και ένα έτος αυξήθηκε η δραστηριότητα των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία της μηνιαίας έρευνας που διεξάγει η S&P Global, υποδηλώνοντας ότι συνεχίζεται η ανάκαμψη της περιοχής, αλλά με αργό ρυθμό και με διαφορετικές ταχύτητες μεταξύ των κλάδων.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI), ο οποίος αντανακλά την πορεία των μεταποιητικών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, αυξήθηκε στις 51,4 μονάδες από 50,5 τον Μάρτιο, το υψηλότερο επίπεδο 11μήνου. Σημειώνεται ότι κάθε τιμή υψηλότερη από τις 50 μονάδες υποδηλώνει ανάπτυξη, ενώ οι χαμηλότερες τιμές δείχνουν μείωση της δραστηριότητας. 

Η ανάκαμψη οφείλεται αποκλειστικά στον τομέα των υπηρεσιών, όπου ο PMI συνέχισε να αυξάνεται και έφτασε τις 52,9 μονάδες από 51,5 τον Μάρτιο, σημειώνοντας επίσης υψηλό 11μήνου. Αντίθετα, ο PMI για τον τομέα της μεταποίησης μειώθηκε στις 45,6 από 46,1 μονάδες, σε χαμηλό επίπεδο 4μήνου. Ωστόσο, ο δείκτης μεταποιητικής παραγωγής αυξήθηκε ελαφρά στις 47,3 από 47,1 μονάδες, σε υψηλό 12μήνου, αλλά παρέμεινε κάτω από τις 50 μονάδες. 

Η ανάκαμψη συνολικά της οικονομίας οδήγησε και σε αύξηση της απασχόλησης καθώς η επιχειρηματική εμπιστοσύνη παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα. Η αύξηση της δραστηριότητας ήταν εντονότερη για τις χώρες εκτός της Γερμανίας και της Γαλλίας, αν και η Γερμανία επανήλθε σε τροχιά ανάπτυξης τον Απρίλιο, ενώ η Γαλλία πλησίασε στη σταθεροποίηση. 

Από την άλλη πλευρά, οι πληθωριστικές πιέσεις αυξήθηκαν στην Ευρωζώνη, παράλληλα με την αύξηση της παραγωγής και των προσλήψεων, συχνά λόγω των αυξήσεων στους μισθούς. Οι τιμές των εισροών και οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν με ταχύτερους ρυθμούς, αντανακλώντας τις επίμονα υψηλές πιέσεις στις τιμές του τομέα των υπηρεσιών.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ