Νέα
  • ΓΔ: 1490.46 -0.08%
  • Τζίρος: 123,95 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,6% στο α' τρίμηνο - Αλμα του πληθωρισμού

Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών καθώς η αύξηση των εισαγωγών διεύρυνε το εμπορικό έλλειμμα, ενώ η αύξηση του πληθωρισμού ενίσχυσε τις προσδοκίες ότι η Fed δεν θα μειώσει τα επιτόκια, που ανέρχονται στο 5,25% έως το 5,5%,  πριν από τον Σεπτέμβριο.

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου, με τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ του α’ τριμήνου, οφείλεται επίσης  στην επιβράδυνση των αποθεμάτων από τις επιχειρήσεις και την υποχώρηση των κρατικών δαπανών, ενώ η εγχώρια ζήτηση παρέμεινε ισχυρή.

Απομακρύνεται η μείωση επιτοκίων της Fed

«Τα στοιχεία αυτά εκπέμπουν ανάμεικτα μηνύματα. Αν η ανάπτυξη συνεχίσει να επιβραδύνεται σταδιακά, αλλά ο πληθωρισμός απογειωθεί και πάλι, η προσδοκία για μείωση των επιτοκίων της Fed το 2024 αρχίζει να φαίνεται όλο και πιο ανέφικτη», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικών ερευνών της Fitch.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,6% το περασμένο τρίμηνο, σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης του Υπουργείου Εμπορίου, υποστηριζόμενη κυρίως από τις καταναλωτικές δαπάνες. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν αύξηση του ΑΕΠ με ρυθμό 2,4%, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται από 1,0% έως 3,1%.

Στο δ’ τρίμηνο του 2023, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,4%. Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου ήταν χαμηλότερος από το 1,8% που οι αξιωματούχοι της Fed θεωρούν ως μη πληθωριστικό ρυθμό ανάπτυξης.

Στο 3,7% ο δομικός πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατακόρυφα, με τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας να αυξάνεται κατά 3,7% έναντι αύξησης 2,0% στο δ’ τρίμηνο του 2023.

Οι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα έχουν εξαντλήσει τις αποταμιεύσεις τους και βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον δανεισμό για να χρηματοδοτήσουν τις αγορές τους.

Πρόσφατα στοιχεία και σχόλια τραπεζικών στελεχών έδειξαν ότι οι δανειολήπτες με χαμηλότερο εισόδημα δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να ανταπεξέλθουν στις πληρωμές των δανείων τους.

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ