Νέα
  • ΓΔ: 1477.22 +0.25%
  • Τζίρος: 273,00 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Γ. Παπαναστασίου: Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τον αγωγό East Med

Eastmed
Πηγή: IGI Poseidon

Το χρονοδιάγραμμα για έναν προτεινόμενο αγωγό που θα συνδέει τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου με την Ελλάδα μέσω της Κύπρου και της Κρήτης παραμένει αβέβαιο, καθώς οι ενδιαφερόμενοι φορείς εξετάζουν την οικονομική σκοπιμότητά του, δήλωσαν εκπρόσωποι από την Κύπρο και το Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF) στο Reuters την Παρασκευή.

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αυτή τη στιγμή», δήλωσε στο Reuters ο Γιώργος Παπαναστασίου, υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, ερωτηθείς σχετικά με την τελική επενδυτική απόφαση (FID) για το λεγόμενο έργο EastMed.

Η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ υπέγραψαν συμφωνία το 2020 για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μήκους 2.000 χιλιομέτρων (1.240 μιλίων) για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη.

Το FID για το έργο, το οποίο εκτιμάται ότι θα κοστίσει περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια ευρώ (6,42 δισεκατομμύρια δολάρια), αναμενόταν αρχικά πέρυσι, αλλά η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έγινε παράγοντας που καθυστέρησε την απόφαση.

Μικρότερες εναλλακτικές λύσεις

Τώρα, οι ενδιαφερόμενοι για το έργο αξιολογούν εναλλακτικές λύσεις υπό το πρίσμα του υψηλού κόστους που συνδέεται με τον αγωγό και των ερωτημάτων γύρω από τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του, καθώς ο κόσμος εγκαταλείπει σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα.

Μικρότερες εναλλακτικές λύσεις του έργου EastMed - όπως αγωγοί που συνδέουν την Κύπρο με την Αίγυπτο ή το Ισραήλ - θα πρέπει να αποφέρουν καλύτερες αποδόσεις πριν από τη σταδιακή κατάργηση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, δήλωσε ο κ. Παπαναστασίου στο περιθώριο της επιχειρηματικής συνόδου κορυφής του Economist Impact Eastern Mediterranean Business Summit στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Παπαναστασίου παρουσίασε πέρυσι λεπτομερώς τα σχέδια για έναν μικρότερο αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα του Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο στην Κύπρο, όπου θα μπορούσε να υγροποιηθεί εν μέρει για τη μεταφορά του στις ευρωπαϊκές αγορές.

Οι τεχνικές προκλήσεις για τη διάσχιση δύσκολων γεωγραφικών περιοχών καθιστούν τον αγωγό EastMed πολύ υψηλής έντασης κεφαλαίου, ενώ η σχετικά μικρή ποσότητα των επί του παρόντος εντοπισμένων αποθεμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή εγείρει επίσης οικονομικές προκλήσεις, δήλωσε στο Reuters ο γενικός γραμματέας του EMGF Osama Mobarez.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι από τους εμπλεκόμενους φορείς διερευνούν διάφορες επιλογές αναφορικά με την απόδοση των κοιτασμάτων και το κόστος κατασκευής του project. Νομίζω ότι η ανάπτυξη του αγωγού θα εξαρτηθεί από την ανεύρεση περισσότερου φυσικού αερίου στην περιοχή, σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου που μπορούν να δικαιολογήσουν τις επενδύσεις που απαιτούνται για αυτό", δήλωσε ο Mobarez.

Βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, η υπάρχουσα υποδομή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αίγυπτο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βιώσιμη επιλογή για τις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω του East Med, σύμφωνα με την ομάδα του Mobarez. 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ