Νέα
  • ΓΔ: 1446.92 -0.17%
  • Τζίρος: 83,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία - Exxon Mobil: Η Αγκυρα πάει για deal πολλών δισ. δολαρίων για αγορά LNG

Η Άγκυρα βρίσκεται σε συνομιλίες με τον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό Exxon Mobil για μια συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια, ανέφεραν οι Financial Times την Κυριακή.

Η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει ένα «νέο χαρτοφυλάκιο εφοδιασμού» που θα την κάνει να εξαρτάται λιγότερο από έναν μόνο εταίρο, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ σε συνέντευξή του στους FT.

Η Τουρκία θα εξασφαλίσει έως και 2,5 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως μέσω μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας που συζητείται με την Exxon, δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ, προσθέτοντας ότι η συμφωνία θα μπορούσε να διαρκέσει για μια δεκαετία.

Οι όροι της συμφωνίας

Ο Μπαϊρακτάρ συμπλήρωσε επίσης ότι οι εμπορικοί όροι της συμφωνίας με την Exxon βρίσκονται ακόμη υπό συζήτηση.

Η αναφερόμενη συμφωνία της Τουρκίας με την Exxon έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι ρωσικές εξαγωγές προς την Ευρώπη μειώνονται, καθώς η Ευρώπη αυξάνει τις αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου από παγκόσμιους παραγωγούς για να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού αερίου από αγωγούς ως απάντηση στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Οι ρωσικές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς την Ευρώπη μειώθηκαν κατά 1,9% σε 15,8 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Η Τουρκία, η οποία διαθέτει ελάχιστο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν, καθώς και από το υγροποιημένο φυσικό αέριο από την Αλγερία, το Κατάρ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νιγηρία.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ