Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωζώνη: Ανάπτυξη 0,3% στο α' τρίμηνο - Μεγαλύτερη από τις προβλέψεις

Πηγή: Pixabay

H οικονομία της Ευρωζώνης ανέκαμψε περισσότερο από το αναμενόμενο στο πρώτο τρίμηνο του 2024, ενισχυμένη από την επιστροφή της Γερμανίας στην ανάπτυξη και την ισχυρή ανάπτυξη στην Ισπανία, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.

Για την Ελλάδα, τα στοιχεία για το ΑΕΠ θα ανακοινωθούν στις αρχές Ιουνίου, καθώς η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τα στοιχεία αυτά με σημαντική καθυστέρηση.

Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης εκτιμάται ότι αυξήθηκε 0,3% σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2023 και 0,4% σε ετήσια βάση έναντι προβλέψεων για αύξηση 0,2% και στις δύο περιπτώσεις.

Ανάπτυξη 0,2% σε Γερμανία και Γαλλία

Ολες οι οικονομίες της Ευρωζώνης, που ανακοίνωσαν στοιχεία, είχαν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης σε τριμηνιαία βάση, ενώ οι μεγαλύτερες οικονομίες σημείωσαν καλύτερα από το αναμενόμενο αποτελέσματα.

Η ισπανική οικονομία είδε το ΑΕΠ της να αυξάνεται 0,7% σε τριμηνιαία βάση, η ιταλική 0,2% και η γερμανική και η γαλλική κατά 0,2%. Από τις χώρες της ΕΕ μόνο η Σουηδία είχε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης 0,1% στο α’ τρίμηνο.

Eurostat, ΑΕΠ α' τρίμηνο 2024

Υφεση στο β ΄εξάμηνο του 2023

Για το δ’ τρίμηνο του 2023, η Eurostat ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης είχε μειωθεί 0,1% έναντι της προηγούμενης εκτίμησης ότι είχε μείνει αμετάβλητο (μηδενική αύξηση), κάτι που σημαίνει ότι η περιοχή είχε εισέλθει σε ύφεση στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 καθώς μείωση του ΑΕΠ καταγράφηκε και για το γ΄ τρίμηνο του ίδιου έτους.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ