Νέα
  • ΓΔ: 1420.06 -0.28%
  • Τζίρος: 145,03 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωζώνη: Βαθύτερη η ύφεση στη μεταποίηση τον Απρίλιο

Κομισιόν / Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Βαθύτερη έγινε η κάμψη του μεταποιητικού τομέα της Ευρωζώνης τον Απρίλιο καθώς η ζήτηση υποχώρησε περαιτέρω, παρά το γεγονός ότι μειώθηκαν οι τιμές, με συνέπεια οι επιχειρήσεις να μειώσουν ξανά το προσωπικό τους, σύμφωνα με έρευνα της HCOB για λογαριασμό της S&P Global.

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) του μεταποιητικού τομέα στην ευρωζώνη, υποχώρησε στις 45,7 μονάδες τον Απρίλιο από 46,1 τον Μάρτιο, κάτω από το όριο των 50 μονάδων που υποδηλώνει μείωση της δραστηριότητας για 22ο συνεχόμενο μήνα.

Η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση καθώς συνεχίστηκε η ανάπτυξη του τομέα τον Απρίλιο, αν και με λίγο μικρότερο ρυθμό, με τον PMI να διαμορφώνεται στις 55,2 μονάδες από 56,9 τον Μάρτιο. 

Ο δείκτης μεταποιητικής παραγωγής αυξήθηκε οριακά στις 47,3 μονάδες από 47,1 τον Μάρτιο.

«Τι θα σώσει την οικονομία της ευρωζώνης; Αν και αυτό είναι ένα δύσκολο ερώτημα, ένα πράγμα είναι σαφές: Δεν είναι ο μεταποιητικός τομέας. Αντιθέτως, ο τομέας αυτός συνέχισε την παρατεταμένη ύφεση του τον Απρίλιο», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank.

Η οικονομία της Ευρωζώνης ανέκαμψε το α’ τρίμηνο του 2024, χάρη στον τομέα των υπηρεσιών, από μια ήπια ύφεση στο β’ εξάμηνο του 2023 και ενισχύθηκε 0,3% σε τριμηνιαία, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία της Eurostat την Τρίτη.

Πτώση του δείκτη νέων παραγγελιών

Ο δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε σε χαμηλό τεσσάρων μηνών, στο 44,1 από 46,0, δείχνοντας ότι δεν υπάρχει προοπτική γρήγορης ανάκαμψης.

Τα εργοστάσια εξάντλησαν τα αποθέματά τους και μείωσαν το μέγεθος του εργατικού δυναμικού τους για ενδέκατο μήνα.

Η κακή πορεία του μεταποιητικού τομέα συνεχίστηκε παρά το γεγονός ότι οι κατασκευαστές μείωσαν εκ νέου τις τιμές που χρεώνονται, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει το κόστος δανεισμού τον Ιούνιο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ