Νέα
  • ΓΔ: 1446.92 -0.17%
  • Τζίρος: 83,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ορυκτά καύσιμα: Οι γεωτρήσεις στα μεγάλα βάθη είναι και πάλι στη μόδα

Καθώς οι Big Oil επιστρέφουν αυτή την εβδομάδα στην ετήσια έκθεση του κλάδου για τα υπεράκτια ενεργειακά έργα και τον εξοπλισμό στο Χιούστον, οι ανακαλύψεις στα βαθιά ύδατα (όπως λέγονται) στα ανοικτά της Γουιάνας, της Ναμίμπια και της ακτής του Κόλπου των ΗΠΑ θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Η υπεράκτια εξερεύνηση είχε εξασθενίσει μετά την «έκρηξη» των γεωτρήσεων του σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, η οποία οδήγησε σε νέες και φθηνότερες προμήθειες πετρελαίου, και καθώς οι υπερβάσεις του κόστους των υπεράκτιων έργων στο παρελθόν έσπρωξαν τα έργα των βαθέων υδάτων στην ...άκρη των επιλογών της βιομηχανίας, σημειώνει το Reuters.

Ότι ζητούν οι εταιρείες

Όμως τα νεότερα έργα βαθέων υδάτων έχουν τα χαρακτηριστικά που αναζητούν οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου πιο μακροπρόθεσμη παραγωγή, χαμηλότερο κόστος εξισορρόπησης, μεγάλες δυνατότητες πόρων αλλά και χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, δήλωσε ο Πάμπλο Μεντίνα, επικεφαλής νέων εγχειρημάτων στην εταιρεία συμβούλων ενέργειας Welligence.

"Τα βαθιά νερά είναι και πάλι στη μόδα", δήλωσε ο Μεντίνα.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για ολοκαίνουργιες γεωτρήσεις βαθέων υδάτων είναι έτοιμες να φθάσουν σε υψηλό 12 ετών το επόμενο έτος, προβλέπει η εταιρεία συμβούλων Rystad Energy. Οι επενδύσεις σε ολοκαίνουργια και υφιστάμενα πεδία βαθέων υδάτων θα μπορούσαν να φτάσουν τα 130,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2027, ένα άλμα 30% σε σχέση με το 2023, ανέφερε.

"Η επιστροφή των υπεράκτιων και βαθιών υδάτων θα είναι ένα μεγάλο θέμα στο OTC - Offshore Technology Conference - και η Ναμίμπια θα είναι το θέμα της έκθεσης", δήλωσε ο James West, ανώτερος διευθύνων σύμβουλος της χρηματοοικονομικής εταιρείας Evercore, αναφερόμενος στην πρόσφατη σειρά πετρελαϊκών ευρημάτων στα ανοικτά των δυτικοαφρικανικών ακτών.

Ταχύτερες περίοδοι απόσβεσης

Με τις τιμές του αργού πετρελαίου πολύ πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, οι παραγωγοί ενέργειας μπορούν να αναμένουν την απόδοση των έργων τους, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε έξι χρόνια, μια σχετικά σύντομη περίοδο αν αναλογιστεί κανείς τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των πηγών σε σύγκριση με τον σχιστόλιθο, εξήγησε ο Matt Hale, αντιπρόεδρος της Rystad, στο Rystad Energy Forum στο Χιούστον τον περασμένο μήνα.

Οι πόροι βαθέων υδάτων προσφέρουν επίσης χαμηλότερη ένταση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τον σχιστόλιθο και άλλα πετρέλαια, με μέσο όρο 2 κιλά διοξειδίου του άνθρακα ανά βαρέλι λιγότερο από τον σχιστόλιθο, δήλωσε ο Hale. Αυτό προσελκύει τους επενδυτές που αναζητούν ασφαλέστερες επενδύσεις καθώς οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί αυστηροποιούνται.

Ο ενθουσιασμός για τις υπεράκτιες περιοχές έχει αυξηθεί με τις ανακαλύψεις στα πεδία αλλά και τις τεχνολογικές ανακαλύψεις. Το Mopane της Ναμίμπια προβλέπεται να περιέχει έως και 10 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, δήλωσε τον περασμένο μήνα η πορτογαλική πετρελαϊκή εταιρεία Galp Energia.

Σε περιβάλλον υπερυψηλής πίεσης

Η Chevron και η TotalEnergies έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη σε περιβάλλοντα υπερυψηλής πίεσης με το έργο Anchor στον Κόλπο του Μεξικού, το πρώτο στον κόσμο που θα λειτουργήσει σε άγνωστες κάποτε πιέσεις της τάξης των 20.000 λιβρών ανά τετραγωνική ίντσα (psi). Η πλατφόρμα Anchor ετοιμάζεται να ξεκινήσει την παραγωγή στα ανοικτά των ακτών της Λουιζιάνα και στην κορύφωσή της θα παράγει έως και 75.000 βαρέλια αργού την ημέρα (bpd) και θα λειτουργεί για 30 χρόνια.

Το τεμάχιο Stabroek στα ανοικτά των ακτών της Γουιάνας έχει αποδείξει τις δυνατότητες για παραγωγή χαμηλού κόστους που ανταγωνίζεται τα καλύτερα κοιτάσματα βαθέων υδάτων αλλού.

Το ανανεωμένο ενδιαφέρον για γεωτρήσεις στα βαθιά νερά έχει ενισχύσει τη ζήτηση και τα αποτελέσματα για τους εργολάβους υπεράκτιων γεωτρήσεων είναι πολύ θετικά. Οι τιμές για ορισμένα πλοία έχουν ξεπεράσει τα 500.000 δολάρια την ημέρα και οι διάρκειες των συμβολαίων επιμηκύνονται καθώς η προσφορά σκαφών μειώνεται.

"Φτάνουμε σε αυτό το κρεσέντο κατά τους επόμενους 18 μήνες περίπου, όπου η αγορά (εξέδρας βαθέων υδάτων) θα εξισορροπηθεί", δήλωσε ο Leslie Cook, αναλυτής εφοδιαστικής αλυσίδας upstream της εταιρείας συμβούλων Wood Mackenzie.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ