Νέα
  • ΓΔ: 1452.28 0.00%
  • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Μικρή υποχώρηση του πληθωρισμού στο 3,4% τον Απρίλιο

Μικρή επιβράδυνση σημείωσε ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, υποχωρώντας στο 3,4% από 3,5% τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. 

Σε μηνιαία βάση (σύγκριση με τον Μάρτιο), ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,3% έναντι πρόβλεψης των οικονομολόγων για αύξηση 0,4%.

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 3,6% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο από 3,8% τον Μάρτιο, ενώ σε μηνιαία βάση αυξήθηκε 0,3%.

Είναι η πρώτη φορά που ο δομικός πληθωρισμός μειώνεται τους τελευταίους έξι μήνες, υποδηλώνοντας ότι οι πιέσεις στις τιμές περιορίζονται σταδιακά και στηρίζοντας την πρόθεση της Fed να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, έχει δηλώσει μεν ότι δεν βλέπει αύξηση των επιτοκίων στον ορίζοντα, αλλά έχει ξεκαθαρίσει ότι η  κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα βιαστεί να τα μειώσει όσο η ισχυρή ανάπτυξη εμποδίζει την περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού. 

Σημειώνεται ότι οι αγορές προέβλεπαν το τελευταίο διάστημα ότι η Fed θα μειώσει τον Σεπτέμβριο το βασικό της επιτόκιο, που έχει διαμορφωθεί στο 5,25% έως 5,5% από τον Ιούλιο του 2023. 

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ