Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Προειδοποίηση στην αυστριακή τράπεζα Raiffeisen για συναλλαγές με τη Ρωσία

raiffeisen bank international (rbi)

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ προειδοποίησε εγγράφως την αυστριακή τράπεζα Raiffeisen Bank International (RBI) ότι η πρόσβασή της στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ μπορεί να διακοπεί λόγω των συναλλαγών της με την Ρωσία, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Στις 6 Μαΐου ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Γουόλι Αντιγιέμο, έστειλε επιστολή στην RBI, εκφράζοντας την ανησυχία του για την επέκταση των δραστηριοτήτων της RBI στη Ρωσία, καθώς και για μια συμφωνία ύψους 1,5 δισεκ. δολαρίων με έναν Ρώσο μεγιστάνα στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις - συμφωνία που η τράπεζα έκτοτε ματαίωσε, σύμφωνα με την πηγή που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία επειδή το θέμα είναι ιδιωτικό.

Ενώ η συμφωνία που συνδέεται με τον Όλεγκ Ντεριπάσκα εγκαταλείφθηκε από τη Raiffeisen λίγες ημέρες αφότου έλαβε την επιστολή, η πηγή δήλωσε ότι οι ανησυχίες του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τις δραστηριότητες της Raiffeisen στη Ρωσία παραμένουν.

Η προειδοποίηση είναι η ισχυρότερη μέχρι στιγμής προς τη μεγαλύτερη δυτική τράπεζα στη Ρωσία και ακολουθεί μήνες πιέσεων από την Ουάσινγκτον, η οποία εξετάζει τις δραστηριότητες του αυστριακού πιστωτή στη χώρα για περισσότερο από ένα χρόνο.

Υπογραμμίζει τη βαθιά απογοήτευση της Ουάσινγκτον με την αυστριακή τράπεζα, παρά την πρόσφατη απόφασή της να εγκαταλείψει τη συμφωνία που είχε επιδεινώσει τις εντάσεις αυτές.

Το Reuters είχε αναφερθεί τον Μάρτιο στην έντονη αντίθεση των ΗΠΑ σε σχέση με τη συναλλαγή του Ντεριπάσκα, την οποία η Raiffeisen είχε διαφημίσει ως μέσο για να ξεκλειδώσει κάποια από τα κεφάλαια της που βρίσκονται εγκλωβισμένα στη Ρωσία.

Υποχώρηση μετοχών

Οι μετοχές της Raiffeisen υποχώρησαν κατά 3% κατά το άνοιγμα της διαπραγμάτευσης, γεγονός που την κατέστησε την πρώτη χαμένη μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Εκπρόσωπος της Raiffeisen δήλωσε ότι αποχώρησε από τη συμφωνία και ότι δεν έχει προβεί σε τέτοιες συναλλαγές.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η RBI είχε «μειώσει σημαντικά» τις δραστηριότητές της στη Ρωσία και είχε λάβει ευρύτατα μέτρα για να μετριάσει τους κινδύνους από τις κυρώσεις.

«Η RBI θα συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση της απενοχοποίησης της ρωσικής θυγατρικής της», δήλωσε ο εκπρόσωπος στο Reuters.

Στην επιστολή του, ο Αντιγιέμο δήλωσε ότι η επέκταση των δραστηριοτήτων της Raiffeisen θα ερχόταν σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις που είχε δώσει η RBI στο υπουργείο Οικονομικών ότι προσπαθούσε να αναστείλει τη δραστηριότητά της στη Ρωσία, σύμφωνα με την πηγή.

Ο Αντιγιέμο προειδοποίησε ότι οι ενέργειες της RBI αυξάνουν τον κίνδυνο το Υπουργείο Οικονομικών να λάβει μέτρα για να περιορίσει την πρόσβασή της στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, δεδομένων των ανησυχιών ότι η συμπεριφορά της θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Στην επιστολή του ο Αντιγιέμο αναφέρεται επίσης στο διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την έγκριση δευτερογενών κυρώσεων των ΗΠΑ σε ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που πραγματοποιούν σημαντικές συναλλαγές που αφορούν το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ