Νέα
  • ΓΔ: 1422.32 +1.28%
  • Τζίρος: 103,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ευρώπη: Τράπεζες και φαρμακευτικές εταιρείες αύξησαν τα κέρδη στο α' τρίμηνο

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες και φαρμακευτικοί κολοσσοί αύξησαν τα κέρδη τους στο α’ τρίμηνο του 2024, παρά τις αντίθετες προσδοκίες των αναλυτών, σηματοδοτώντας πιθανές ανοδικές αναθεωρήσεις στις προβλέψεις τους για το σύνολο του έτους.

Ο τραπεζικός και ο κλάδος υγείας ήταν οι μόνοι επιμέρους δείκτες του MSCI Europe που σημείωσαν αύξηση κερδών παρά τις προσδοκίες για μείωση, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg Intelligence.

Συνολικά, τα κέρδη των εταιρειών του MSCI Europe μειώθηκαν κατά 6% στο α’ τρίμηνο, λιγότερο από τη μέση πρόβλεψη για πτώση 11%.  

Η AstraZeneca, η Novartis, η GSK Plc και η Novo Nordisk είχαν καλύτερες επιδόσεις χάρη στις υψηλότερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις και το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος, ενώ διατήρησαν χαμηλά τον πήχη στις προβλέψεις για το σύνολο του έτους, ώστε να επιτρέψουν πιθανές αναβαθμίσεις, σύμφωνα με αναλυτές του Bloomberg Intelligence.

Διαβάστε επίσης: Κ. Μπουχ (ΕΚΤ): Αντιμέτωπες με νέους κινδύνους οι τράπεζες - Τι είπε για τα «κόκκινα δάνεια»

Πάνω από τις προβλέψεις τα έσοδα των τραπεζών

Το 71% των ευρωπαϊκών τραπεζών ξεπέρασαν τη μέση πρόβλεψη για καθαρά έσοδα από τόκους το πρώτο τρίμηνο, με τις ισπανικές, ιταλικές και βρετανικές τράπεζες να υπερβαίνουν τις εκτιμήσεις, ενώ οι σκανδιναβικές τράπεζες είχαν χαμηλότερα κέρδη.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Barclays ξεπέρασε τις εκτιμήσεις χάρη στην αύξηση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου της, με παρόμοια ανθεκτικότητα να παρατηρείται και μεταξύ άλλων βρετανικών τραπεζών, όπως της NatWest και της Lloyds Banking Group.

Στη Γερμανία, η CommerzbanK βελτίωσε τις προοπτικές της, ενώ η Deutsche Bank τα κατάφερε καλύτερα, έχοντας πραγματοποιήσει άλμα 7% στα σταθερά έσοδα το πρώτο τρίμηνο, υψηλότερο από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές και από τις περισσότερες από τις μεγαλύτερες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες.  

Διαβάστε επίσης: Τράπεζες: Σε υψηλό 9ετίας ο πανευρωπαϊκός δείκτης - Εβαλε σε πειρασμό τους short sellers

Η αύξηση της κερδοφορίας θα μείνει

«Οι τράπεζες αποδεικνύουν σιγά-σιγά ότι η αύξηση της κερδοφορίας είναι σε μεγάλο βαθμό εδώ για να μείνει», έγραψαν σε σημείωμά τους αναλυτές της KBW.

Περίπου το 85% των ευρωπαϊκών τραπεζών σχημάτισαν, εξ άλλου, χαμηλότερες προβλέψεις για επισφάλειες δανείων σε σχέση με τις προσδοκίες το α’ τρίμηνο, με ένα συνολικό ποσό 9,5 δισ. ευρώ αντί των αναμενόμενων 11,3 δισ. ευρώ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο πιστωτικός κίνδυνος δεν επιδεινώθηκε μετά το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, όπως αναμενόταν προηγουμένως.

Σε συνδυασμό με τα καλύτερα από το αναμενόμενο έσοδα από δάνεια, οι χαμηλότερες από το αναμενόμενο πιστωτικές ζημίες υποδηλώνουν ότι οι εκτιμήσεις για τα κέρδη παραμένουν συντηρητικές και θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν ανοδικά, δήλωσε αναλυτής της BI.

Ο αντίκτυπος από τη μείωση των επιτοκίων

Ωστόσο, οι προσδοκίες για την κερδοφορία στο σύνολο του 2024 πρέπει να λάβουν υπόψη τις προκλήσεις για το υπόλοιπο διάστημα έως το τέλος του έτους.

Οι εκτιμήσεις για το σύνολο του έτους ότι οι προβλέψεις για επισφάλειες θα ανέλθουν σε 48,3 δισ. ευρώ - από 49,4 δισ. ευρώ στις αρχές του έτους - υποδηλώνουν αύξηση των προβλέψεων στα επόμενα τρίμηνα, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή έκπληξης για τις τράπεζες, σύμφωνα με το στέλεχος της BI.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται επίσης να επιβραδυνθούν το 2024, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζονται για πιθανές μειώσεις επιτοκίων, με τη συναίνεση για το σύνολο του έτους να προβλέπει αύξηση μόλις 1% σε σύγκριση με την αύξηση του πρώτου τριμήνου κατά 5%.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ