Νέα
  • ΓΔ: 1406.91 -2.24%
  • Τζίρος: 135,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωζώνη: Σε υψηλό επίπεδο ενός έτους η οικονομική δραστηριότητα

Κομισιόν / Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Σε υψηλό επίπεδο 12μήνου κινήθηκε η οικονομία της Ευρωζώνης τον Μάιο, κάτι που σημαίνει ότι η οικονομική ανάκαμψή της έχει αρχίσει να εδραιώνεται, σύμφωνα με έρευνα της S&P Global.

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global αυξήθηκε στις 52,3 μονάδες τον Μάιο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών και το όριο των 50 μονάδων που σηματοδοτεί ανάπτυξη για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

H αύξηση της δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών κινήθηκε στα επίπεδα του Απριλίου (53,3 μονάδες), αλλά επιβραδύνθηκε σημαντικά η πτώση στη μεταποιητική δραστηριότητα, με τον δείκτη μεταποιητικής παραγωγής να αυξάνεται στις 49,6 από 47,3 μονάδες, που είναι υψηλό επίπεδο 14 μηνών. Αντίστοιχα, ο γενικότερος δείκτης PMI του μεταποιητικού τομέα αυξήθηκε στις 47,4 από 45,7 μονάδες, σε υψηλό 15 μηνών. 

«Αυτό φαίνεται να ήταν όσο το δυνατόν καλύτερο», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank. «Η οικονομία της ευρωζώνης αποκτά περαιτέρω δύναμη. Είναι ενθαρρυντικό ότι οι νέες παραγγελίες αυξάνονται με υγιή ρυθμό, ενώ η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων αντανακλάται σε έναν σταθερό ρυθμό προσλήψεων», πρόσθεσε.

Καλά νέα για τη γερμανική οικονομία

Τα νέα ήταν καλά κιαι για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, καθώς ο δείκτης PMI της Γερμανίας ξεπέρασε επίσης τις προσδοκίες, με μια πολύ καλύτερη συμβολή της μεταποίησης. Η Γαλλία, ωστόσο, υποχώρησε απροσδόκητα σε αρνητικό έδαφος, καθώς ο τομέας των υπηρεσιών υποαπέδωσε.

«Αν και οι άνθρωποι θέλουν να συγκρίνουν τις επιδόσεις των οικονομιών, δείχνοντας με το δάχτυλο τις πιθανές αδυναμίες και τα δυνατά σημεία, τα καλά νέα εδώ είναι ότι συνολικά και οι δύο οικονομίες κινούνται παράλληλα… Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες η Γαλλία να καλύψει τελικά το χαμένο έδαφος στον τομέα των υπηρεσιών, γεγονός που θα έθετε την ανάπτυξη της Ευρωζώνης σε πιο υγιή βάση», δήλωσε ο de la Rubia.

Οι προοπτικές για την οικονομία της Ευρωζώνης έχουν βελτιωθεί μετά την ύφεση κατά το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους. Με τον πληθωρισμό να πλησιάζει τον στόχο του 2% και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να πρόκειται να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ΕΕ παραμένει σε τροχιά ομαλής προσγείωσης.

Σνάμπελ: Αναθέρμανση της οικονομίας

Η Ιζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε ότι η δυναμική της ανάπτυξης επιταχύνθηκε πρόσφατα, γεγονός που ενισχύει την αισιοδοξία ότι η οικονομία έχει αφήσει πίσω τα χειρότερα της κρίσης της.

«Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια μικρή αναζωογόνηση της οικονομίας στην Ευρωζώνη, δήλωσε η ίδια χθες στο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD. «Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός συνεχίζει να υποχωρεί. Ως εκ τούτου, υπάρχει λόγος να ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να επιστρέψουμε στη σταθερότητα των τιμών χωρίς να βιώσουμε ύφεση», πρόσθεσε.

Υφεση της βιομηχανίας

Η κακή πορεία των μεταποιητικών επιχειρήσεων μπορεί σιγά-σιγά να φτάνει στο τέλος της, σύμφωνα με την S&P Global, η οποία προέβλεψε ότι η Ευρωζώνη μπορεί να καταγράψει αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 0,3% σε αυτό το τρίμηνο - που αντιστοιχεί στο ρυθμό των προηγούμενων τριών μηνών.

Υπήρχαν ωστόσο προειδοποιητικά σημάδια για τις τιμές καταναλωτή, τα οποία θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την ταχύτητα με την οποία η ΕΚΤ μειώνει τα επιτόκια φέτος. Η S&P χαρακτήρισε τον τομέα των υπηρεσιών ως «κύρια πηγή πληθωριστικών πιέσεων», με τις τιμές να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς.

Ντε Γκίντος: Λογική μία μείωση 25 μ.β. των επιτοκίων τον Ιούνιο

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε ότι η αύξηση των τιμών πιθανόν να παρουσιάζει διακυμάνσεις βραχυπρόθεσμα προτού συγκλίνει σταθερά στο 2% το 2025, ενώ μια μείωση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον Ιούνιο φαίνεται λογική, αν και ήταν επιφυλακτικός για τη συνέχεια.

«Υπάρχει ένας τεράστιος βαθμός αβεβαιότητας», δήλωσε ο Guindos σε συνέντευξή του στην Oberösterreichische Nachrichten που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. «Δεν έχουμε λάβει καμία απόφαση σχετικά με τον αριθμό των μειώσεων των επιτοκίων ή το μέγεθός τους. Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα οικονομικά δεδομένα».

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ