Νέα
  • ΓΔ: 1422.32 +1.28%
  • Τζίρος: 103,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Γέλεν: Τα επιτόκια δανεισμού των ΗΠΑ θα είναι υψηλότερα απ' ό,τι αναμενόταν - Αναγκαία νέα φορολογικά μέτρα

Γέλεν

Μετά τις αναφορές σειράς στελεχών της Fed ότι τα επιτόκια στις ΗΠΑ θα μείνουν σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα ήρθε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να αναθεωρήσει ανοδικά τις προβλέψεις του για το κόστος δανεισμού της χώρας, κάτι που θα δυσκολέψει την προσπάθεια συγκράτηση του ελλείμματος και του χρέους της που καλπάζουν.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg, στο περιθώριο της συνόδου της G7 στη Στρέσα της Ιταλίας, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι οι προοπτικές για υψηλότερα επιτόκια μακροπρόθεσμα καθιστούν δυσκολότερο τον περιορισμό των δανειακών αναγκών των ΗΠΑ, αυξάνοντας τη σημασία των διαπραγματεύσεων με το ρεπουμπλικανικό κόμμα για μέτρα ενίσχυσης των φορολογικών εσόδων.

«Αυξήσαμε την πρόβλεψη για τα επιτόκια και αυτό κάνει τη διαφορά. Καθιστά κάπως δυσκολότερο να διατηρήσουμε τα ελλείμματα και τις δαπάνες για τόκους υπό έλεγχο», είπε.

Αναφερόταν στις προτάσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν για τον προϋπολογισμό, οι οποίες, όπως είπε, διασφαλίζουν ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν σε βιώσιμη δημοσιονομική τροχιά.

Επανέλαβε την έμφαση που δίνει στον δείκτη των δαπανών για τόκους, αφού ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός,  σε σύγκριση με το ΑΕΠ. Η αναλογία αυτή αυξήθηκε κατά το προηγούμενο έτος, αλλά ο Λευκός Οίκος βλέπει να σταθεροποιείται στο 1,3% περίπου κατά την επόμενη δεκαετία.

Δεν έχω έναν αυστηρό και σταθερό κανόνα, αλλά δεν θα ήθελα να τον δω ¨τον δείκτης να αυξάνεται πάνω από το 2%», είπε.

Αντίθετα, οικονομολόγοι της Goldman Sachs βλέπουν τον δείκτη να υπερβαίνει αυτό το «όριο ανοχής», εκτιμώντας ότι οι καθαρές πραγματικές πληρωμές τόκων θα φθάσουν το 2,3% του ΑΕΠ έως το 2034. Πριν από πέντε χρόνια, η πρόβλεψη της τράπεζας ήταν στο 1,5%.

Διαβάστε επίσης: Επιτόκια: Ο «κίνδυνος» της ανάπτυξης, τα δύο στρατόπεδα της Fed και ο βραχνάς του πληθωρισμού

Στο 3,7% η απόδοση των 10ετών ομολόγων

Η εκτίναξη των επιτοκίων είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο οι δημοσιονομικές προοπτικές έχουν επιδεινωθεί. Η Fed αύξησε επιθετικά τα επιτόκια από το 2022 για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, καθιστώντας πιο ακριβή για την κυβέρνηση την εξυπηρέτηση του χρέους της.

Στην τελευταία του ετήσια πρόταση προϋπολογισμού, ο Λευκός Οίκος προέβλεψε απόδοση 3,7% για τα 10ετή ομόλογα στις αρχές της δεκαετίας του 2030 - σχεδόν μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα υψηλότερη από το 2,8% που προέβλεπε τρία χρόνια πριν.

Τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων, τα οποία παρακολουθούν στενά το επιτόκιο αναφοράς της Fed, αυξήθηκαν κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα σε αυτές τις πιο μακροπρόθεσμες προβλέψεις.

Πολλά μέτρα μείωσης του ελλείμματος

«Έχουμε συμπεριλάβει πολλά μέτρα μείωσης του ελλείμματος στον προϋπολογισμό προκειμένου να διατηρήσουμε τη δαπάνη για τόκους σε ένα επίπεδο που θεωρούμε ότι είναι δημοσιονομικά υπεύθυνο», δήλωσε η Γέλεν. «Θα ανοίξουμε μια φορολογική διαπραγμάτευση», πρόσθεσε, υπονοώντας τη διαφαινόμενη νομοθετική μάχη για τις φορολογικές μειώσεις που ψηφίστηκαν το 2017 υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και πρόκειται να λήξουν στο τέλος του 2025. Ενώ ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να παρατείνει τις μειώσεις, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θέλει να διατηρήσει τις μειώσεις μόνο για όσους κερδίζουν λιγότερα από 400.000 δολάρια ετησίως.

Η Γέλεν δήλωσε ότι θα είναι επίσης απαραίτητο να χρηματοδοτηθούν με νέα έσοδα οι όποιες διατάξεις παραταθούν. Ένας τρόπος για να βοηθηθεί η χρηματοδότηση αυτή είναι η εφαρμογή της παγκόσμιας συμφωνίας του 2022 για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο, είπε.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ