Νέα
  • ΓΔ: 1422.32 +1.28%
  • Τζίρος: 103,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

G7: Σφοδρή επίθεση στην Κίνα για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές - Την απειλεί με νέα μέτρα

G7, Στρέσα Ιταλίας
AP photo

«Επίθεση» στην Κίνα για τις εμπορικές πρακτικές της έκαναν με το κοινό ανακοινωθέν τους οι υπουργοί Οικονομικών της G7 , σε μια επίδειξη ενότητας που συνοδεύτηκε από την απειλή κλιμάκωσης της εμπορικής διαμάχης.

Η σύνοδος, στην οποία συμμετείχαν και οι κεντρικοί τραπεζίτες των επτά πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, ολοκληρώθηκε σήμερα στην ιταλική πόλη Στρέσα, αναφέροντας ονομαστικά στο ανακοινωθέν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και κατηγορώντας την ότι πλήττει τις οικονομίες των εμπορικών εταίρων της.

«Ενώ επιβεβαιώνουμε το ενδιαφέρον μας για μια ισορροπημένη και αμοιβαία συνεργασία, εκφράζουμε ανησυχίες για την εκτεταμένη χρήση από την Κίνα πολιτικών και πρακτικών που δεν βασίζονται στην αγορά και υπονομεύουν τους εργαζόμενους, τις βιομηχανίες και την ανθεκτικότητα. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας και θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο λήψης μέτρων για τη διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού», ανέφερε το ανακοινωθέν.    

Διαβάστε επίσης: Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Ανησυχία στην Ευρώπη από την επέλαση φτηνών κινεζικών μοντέλων

Κλιμακώνονται οι εντάσεις

Τα προειδοποιητικά αυτά λόγια ακολούθησαν την ανακοίνωση της κυβέρνησης Μπάιντεν αργά την Παρασκευή για την εκ νέου επιβολή δασμών σε εκατοντάδες αγαθά που εισάγονται από την Κίνα. Η κλιμάκωση της ρητορικής θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω εντάσεις, ιδιαίτερα εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Η Αμερική παραμένει ο βασικός πρωταγωνιστής στην άσκηση πίεσης προς την Κίνα, αν και νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν τόνισε ότι οι συμμετέχοντες στην G-7 από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν επίσης παράπονα. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, ήταν ένας από τους συμμετέχοντες που πίεζε για ένα ενιαίο μέτωπο.

«Το θέμα των δασμών σε κινεζικά προϊόντα είναι ένα αντικειμενικό θέμα, όχι μια πολιτική επιλογή», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζιανκάρλο Τζορτζέτι, προεδρεύων της συνόδου, στους δημοσιογράφους στην τελική συνέντευξη Τύπου. «Όταν οι ΗΠΑ, με τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (που προέβλεπε μεγάλες επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις για την πράσινη μετάβαση) ξεκίνησαν αυτού του είδους την πολιτική, αυτό ανάγκασε σε έναν προβληματισμό, και εντός της ΕΕ, σχετικά με το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται σε αυτές τις καταστάσεις".

Η Ουάσιγκτον θα επιτρέψει να λήξουν οι δασμολογικές εξαιρέσεις για περίπου τα μισά από τα 400 προϊόντα που είχαν εξαιρεθεί, ανακοίνωσε την Παρασκευή το γραφείο του εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ. Άλλες 164 εξαιρέσεις θα παραταθούν έως τον Μάιο του επόμενου έτους.

Διαβάστε επίσης: Κίνα: Απειλεί την ΕΕ με περιορισμούς στις εισαγωγές γαλακτοκομικών και κρασιών

Απάντηση της Κίνας 

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η Κίνα σηματοδότησε ότι είναι έτοιμη να βάλει δασμούς έως και 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα με μεγάλους κινητήρες, υπογραμμίζοντας πως οι διαμάχες για τα αυτοκίνητα -μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της Ευρώπης- είναι μεγάλες,

Η κινεζική κατασκευάστρια εταιρεία BYD, η οποία ξεπέρασε πέρυσι την Tesla ως η μεγαλύτερη παγκόσμια κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων, σχεδιάζει να φέρει το πεντάθυρο ηλεκτρικό αυτοκίνητο Seagull στην Ευρώπη το επόμενο έτος.

Μετά τους δασμούς και τις τροποποιήσεις για να ανταποκρίνεται στα ευρωπαϊκά πρότυπα, τα στελέχη αναμένουν να το πουλήσουν για λιγότερο από 20.000 ευρώ στην Ευρώπη.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ