Νέα
  • ΓΔ: 1458.52 +0.43%
  • Τζίρος: 98,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Fed: Ενδείξεις για την πολιτική της στα επιτόκια αναμένονται την Τετάρτη

Ο πρόεδρος της FED Τζερόμ Πάουελ
Ο πρόεδρος της FED Τζερόμ Πάουελ

Η Fed δεν αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση που θα έχει μέσα στην εβδομάδα – Τρίτη και Τετάρτη, 11/12 Ιουνίου – αλλά οι προβλέψεις που κάνουν κάθε τρίμηνο τα στελέχη της θα δώσουν στους επενδυτές μία καλύτερη εικόνα για την αποφασιστικότητά της να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική.

Θα είναι η έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση που η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στα υψηλά επίπεδα 20ετίας του 5,25% έως 5,5%, εν μέσω υψηλής αβεβαιότητας για τις προβλέψεις που θα κάνουν τα στελέχη της μέσα από το λεγόμενο dot plot.

Μοιρασμένες οι εκτιμήσεις

Το 41% των οικονομολόγων, που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, εκτιμά ότι η Fed θα σηματοδοτήσει δύο μειώσεις του βασικού επιτοκίου της φέτος, ενώ ένα ίδιο ποσοστό αναμένει ότι οι προβλέψεις θα δείξουν μόνο μία ή καμία μείωση.

Μια σειρά στελεχών της Fed έχουν δηλώσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι δεν βιάζονται για τη μείωση των επιτοκίων καθώς ο πληθωρισμός είναι πιο επίμονος και οι προοπτικές για την ανάπτυξη παραμένουν σταθερές.

«Η συνεδρίαση της FOMC (της Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς της Fed που αποφασίζει για τη νομισματική πολιτική) τον Ιούνιο θα είναι μία από τις πιο κρίσιμες φέτος, καθώς ο (πρόεδρος της Fed) Πάουελ μπορεί να δώσει την πιο σαφή ένδειξη για το χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων. Το νέο dot plot πιθανότατα θα δείχνει για φέτος δύο μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης η κάθε μία αντί των τριών που προβλέπονταν με το dot plot  του Μαρτίου.

Τα στοιχεία για την ανάπτυξη

Με τους δείκτες ανάπτυξης να εκπλήσσουν σταθερά προς τα κάτω από τη συνεδρίαση της 30ής Απριλίου - 1ης Μαΐου  της Fed, παρά το ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν σύμφωνα με τις προσδοκίες, αναμένουμε ότι ο Πάουελ θα εκπέμψει μήνυμα «χαλαρής» στάσης, ανέφερε η επικεφαλής οικονομολόγος του Bloomberg Economics για τις ΗΠΑ.

Με βάση τον προτιμώμενο δείκτη της Fed, ο πληθωρισμός ανερχόταν στο  2,7% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση έναντι στόχου της κεντρικής τράπεζας για 2%. Ωστόσο, τα  στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή έδειξαν αύξηση της απασχόλησης τον περασμένο μήνα, καθώς και επιτάχυνση των μισθών, γεγονός που ώθησε τους traders να περιορίσουν τις προσδοκίες  τους για μείωση των επιτοκίων φέτος.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ