Νέα
  • ΓΔ: 1406.91 -2.24%
  • Τζίρος: 135,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωεκλογές: Η οικονομική ατζέντα του νέου Κοινοβουλίου και οι προβλέψεις για τη σύνθεσή του

ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

Οι σημερινές εκλογές για το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα αναδείξουν μόνο τους 720  ευρωβουλευτές για την επόμενη πενταετία, αλλά θα δώσουν παράλληλα και ενδείξεις για τις αποφάσεις της ΕΕ σε μία σειρά κρίσιμα ζητήματα, από τον πόλεμο στην Ουκρανία και μία ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική έως την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με την Κίνα.

Παρά μια σειρά πρόσφατων αποτυχιών, τα ακροδεξιά κόμματα αναμένεται να καταγράψουν άνοδο που θα μπορούσε να φέρει το μεταναστευτικό στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας και να περιπλέξουν την πρόοδο όσον αφορά τους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους της ΕΕ.

Οι προβλέψεις δείχνουν ότι οι εθνικιστικές ομάδες θα κερδίσουν έδρες σε σύγκριση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές, αλλά ο κατακερματισμός μεταξύ των κομμάτων του χώρου μπορεί να μην επιτρέψει τη συγκρότηση ενός δεξιού μπλοκ που θα προκαλούσε μεγάλες αναταράξεις.

Το διακύβευμα είναι κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να αποφασιστούν κατά τη διάρκεια της επόμενης Ευρωβουλής, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές, της ενίσχυσης των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ και του τρόπου με τον οποίο θα ανταγωνιστεί την Κίνα.

Κερδισμένοι και χαμένοι

Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αναμένεται να κερδίσει στις εκλογές και σε συνεργασία με τους κεντροαριστερούς Σοσιαλιστές και Δημοκράτες και τους κεντρώους Φιλελεύθερους να είναι σε θέση να σχηματίσει μια άνετη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων που καταρτίζει η Europe Elects, το ΕΛΚ αναμένεται να λάβει 180 έδρες, το S&D 138 και οι Φιλελεύθεροι 86, με τις τρεις αυτές ομάδες να έχουν συνολικά 404 έδρες στο κοινοβούλιο των 720 εδρών. Αυτό το αποτέλεσμα θα δώσει στον συνασπισμό κάποια περιθώρια, αλλά θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο από ένα ισχυρό αποτέλεσμα των εθνικιστικών ομάδων.

Οι Πράσινοι ανέλαβαν βασικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την υιοθέτηση του πρώτου πακέτου πολιτικής της ΕΕ για την κλιματική ουδετερότητα, αλλά οι φιλοδοξίες τους κατέρρευσαν με την ενεργειακή κρίση που ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την αύξηση του κόστους ζωής. Προβλέπεται ότι θα εξασφαλίσουν 56 έδρες, από 72 στο απερχόμενο κοινοβούλιο.

Ακροδεξιά

Παρόλο που η ακροδεξιά αναμένεται να κερδίσει έδρες,  οι εσωτερικές διαμάχες και τα σκάνδαλα έχουν αφήσει κάποιες εθνικιστικές ομάδες σε σύγχυση, περιορίζοντας ενδεχομένως την πολιτική τους επιρροή. Το γερμανικό κόμμα AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) έχει πληγεί ιδιαίτερα, με τον επικεφαλής υποψήφιό της, Μαξιμίλιαν Κρα, να έχει αποχωρήσει από την προεκλογική εκστρατεία εν μέσω σκανδάλου.

Το AfD αποβλήθηκε τελικά από την ευρωπαϊκή πολιτική ομάδα της «Ταυτότητα και Δημοκρατία» (ID), όταν ο Κρα δήλωσε ότι δεν ήταν εγκληματίες όλα τα μέλη ναζιστικών SS. Χωρίς το AfD, το ID προβλέπεται να έχει 68 έδρες, σύμφωνα με το Europe Elects, λιγότερες σε σχέση με την πρόβλεψη του Δεκεμβρίου, όταν φαινόταν ότι θα κέρδιζε 93 έδρες.

Η δεξιά συμμαχία των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR)  -στην οποία συμμετέχουν οι Αδελφοί της Ιταλίας της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι- αναμένεται να συγκεντρώσει 75 έδρες.

Η φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χρειάζεται την έγκριση του Κοινοβουλίου για να είναι επικεφαλής της Κομισιόν για δεύτερη θητεία, όταν το 2019 είχε εξασφαλίσει την έγκριση του Κοινοβουλίου με μόλις εννέα ψήφους. Έχοντας χάσει την υποστήριξη αρκετών βουλευτών από τις τελευταίες εκλογές, ενδέχεται να χρειαστεί να συνεργαστεί με κόμματα με τα οποία το ΕΛΚ προηγουμένως είχε αρνηθεί να συνεργαστεί.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει προτείνει ένα άνοιγμα για συνεργασία με τμήματα της ομάδας ECR, στην οποία όπως αναφέρθηκε ανήκει το κόμμα της Μελόνι.

Ορισμένοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Γερμανού πρωθυπουργού, Ολαφ Σολτς, την έχουν προειδοποιήσει να μην επιδιώξει την υποστήριξη των λαϊκιστών, διακινδυνεύοντας τη διάσπαση του συνασπισμού. «Δεν πρέπει να υπάρξουν ακροδεξιά ή δεξιά λαϊκιστικά κόμματα», δήλωσε σε κομματική εκδήλωση την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο ο Σολτς. Ο επικεφαλής υποψήφιος των Σοσιαλιστών Νίκολας Σμιτ προχώρησε ακόμη παραπέρα, προειδοποιώντας τη φον ντερ Λάιεν να μην συνεργαστεί με το κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας της Μελόνι.

Η φον ντερ Λάιεν φάνηκε να απαντά καταφατικά στις ανησυχίες αυτές. «Για να οικοδομήσουμε μια ισχυρή Ευρώπη χρειαζόμαστε μια ισχυρή πλειοψηφία στο πολιτικό κέντρο - αυτό σημαίνει υπέρ της ΕΕ, υπέρ της Ουκρανίας, υπέρ του κράτους δικαίου», δήλωσε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας στο Πόρτο της Πορτογαλίας. «Οι εξτρεμιστές από την άκρα αριστερά και την άκρα δεξιά προσπαθούν να μας διχάσουν, δεν θα το αφήσουμε να συμβεί αυτό», πρόσθεσε.

 

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ