Νέα
  • ΓΔ: 1480.23 -0.15%
  • Τζίρος: 74,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Νάγκελ: Ο δομικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αποδεικνύεται επίμονος

O δομικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αποδεικνύεται επίμονος, δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank και μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιόαχιμ Νάγκελ.

Μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αμερικής, ο Νάγκελ επανέλαβε ότι η ΕΚΤ δεν θα μειώνει αυτόματα τα επιτόκια, αλλά θα κρίνουν τις συνθήκες σε κάθε συνεδρίαση. «Είναι αλήθεια ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού εξακολουθεί να είναι πολύ επίμονος», δήλωσε στο Μόντρεαλ του Καναδά, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι ήταν σωστή η μείωση των επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα.

«Βρισκόμαστε σε έναν δύσβατο δρόμο, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι το τελευταίο μίλι είναι το πιο πολύπλοκο... Δεν πρέπει να είμαστε υπερβολικά αισιόδοξοι και υπερβολικά αισιόδοξοι… Δεν βρισκόμαστε σε αυτόματο πιλότο και ο καλύτερος είναι μια προσέγγιση από συνάντηση σε συνάντηση», πρόσθεσε.

Δήλωση ντε Γκίντος

Ο αντιπρόεδρος Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε χθες ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να δεσμευτεί εκ των προτέρων για τις επόμενες μειώσεις στα επιτόκια καθώς αντιμετωπίζει αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό και μια οικονομία της οποίας οι προοπτικές είναι δύσκολο να προβλεφθούν.

Ο Μάρτινς Καζάκς της Λετονίας δήλωσε ότι είναι πιθανές πρόσθετες μειώσεις επιτοκίων φέτος, αλλά επέστησε την προσοχή καθώς ο πληθωρισμός μπορεί να ανακάμψει.

«Σε αυτόν τον πολύ αβέβαιο κόσμο, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, χωρίς να δείχνουμε εφησυχασμό στην εντολή μας να καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό. Η δουλειά δεν έχει τελειώσει», δήλωσε ο Νάγκελ.

Ο καντρικός τραπεζίτης μίλησε λίγο μετά την απόφαση της Fed να διατηρήσει το επιτόκιό της αμετάβλητο, ενώ προβλέπει μόνο μία μείωση φέτος και προέβλεψε περισσότερες μειώσεις στο 2025.

Ερωτηθείς σχετικά με την επίδραση της αμερικανικής πολιτικής σε εκείνη της Ευρωζώνης, ο κ. Nagel επέμεινε ότι η ΕΚΤ ασκεί νομισματική πολιτική για το ευρωσύστημα, αλλά αναγνώρισε δευτερογενείς επιπτώσεις.  «Οι κεντρικές τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού πρέπει να είναι ακόμη πιο επίμονες από τον πληθωρισμό», είπε.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ