Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Στο 2% μειώθηκε ο πληθωρισμός τον Μάιο - Για πρώτη φορά μετά από μία τριετία

O πληθωρισμός στη Βρετανία επανήλθε στον στόχο του 2% τον Μάιο, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τρία χρόνια, αλλά ο ισχυρός δομικός πληθωρισμός και ειδικότερα οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των υπηρεσιών αποκλείουν σχεδόν κάθε ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων πριν τις εκλογές στη χώρα.

Αν και ο πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, χαιρέτισε την πτώση του γενικού πληθωρισμού, αυτή μάλλον ήρθε πολύ αργά για να αντιστρέψει την τύχη του στις εκλογές της 4ης Ιουλίου ή για να οδηγήσει την Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) σε μείωση των επιτοκίων την Πέμπτη.

Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας έδειξαν ότι ο πληθωρισμός των τιμών των υπηρεσιών, ο οποίος κατά την άποψη της BoE δίνει καλύτερη εικόνα των μεσοπρόθεσμων κινδύνων, ανήλθε στο 5,7%. Το ποσοστό είναι μειωμένο από το 5,9% τον Απρίλιο, αλλά υψηλότερο από το 5,5% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ή το 5,3% που προέβλεπε η BoE τον περασμένο μήνα.

Στο χαμηλότερο επίπεδο τριετίας

Η στερλίνα σημείωσε μικρή άνοδο έναντι του δολαρίου και του ευρώ μετά τα στοιχεία, αλλά τα βρετανικά κρατικά ομόλογα υποαπέδωσαν, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτισαν ότι η BoE θα καθυστερήσει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία μείωσε τα επιτόκια νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η πτώση του ετήσιου πληθωρισμού τιμών καταναλωτή από 2,3% τον Απρίλιο τον έφερε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021 και σηματοδοτεί μια μεγάλη πτώση από το 11,1% τον Οκτώβριο του 2022 που ήταν υψηλό 41 ετών

Η πτώση ήταν εντονότερη από ό,τι στη ζώνη του ευρώ ή στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή τον Μάιο ήταν 2,6% και 3,3% αντίστοιχα, διαψεύδοντας τις ανησυχίες πριν από ένα χρόνο ότι ο βρετανικός πληθωρισμός ήταν ιδιαίτερα επίμονος.

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ