Νέα
  • ΓΔ: 942.46 -1.61%
  • Τζίρος: 98,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Facebook - Αυστραλία: «Μαύρο» στις ειδήσεις - Κλιμακώνεται η κόντρα για την επιβολή τέλους

Facebook / Πηγή: AP
Facebook / Πηγή: AP

Αποφασισμένες να φτάσουν στα άκρα φαίνονται οι Facebook και Google στην Αυστραλία, καθώς αντιτίθενται με σθένος στο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί προσεχώς και προβλέπει την πληρωμή των ΜΜΕ για το ειδησεογραφικό περιεχόμενό τους που φιλοξενείται στις υπηρεσίες τους. Στο πλαίσιο αυτό, το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο, απέκλεισε τους Αυστραλούς χρήστες του από κάθε πρόσβαση σε ειδησεογραφικό περιεχόμενο από το πρωί της Πέμπτης, κλιμακώνοντας τη διαμάχη με την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Facebook, οι ειδήσεις αποτελούν μόλις το 4% αυτών που βλέπουν οι χρήστες στην υπηρεσία του. Ωστόσο, μελέτη του Πανεπιστημίου της Καμπέρα υποστηρίζει ότι το 21% των Αυστραλών χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως την κύρια πηγή ενημέρωσης, ενώ το 39% του πληθυσμού χρησιμοποιεί το Facebook για να λαμβάνει νέα και το 29% του αυστραλιανού περιεχομένου ειδησεογραφικών βίντεο διακινείται μέσω Facebook.

Η επιλογή του Facebook να διαγράψει το ενημερωτικό περιεχόμενο, έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή, τρεις ημέρες πριν ξεκινήσει το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών στη χώρα.

Οι σελίδες των Nine και News Corp Australia, που κυριαρχούν στην έντυπη δημοσιογραφία της Αυστραλίας, καθώς και της κρατικής ραδιοτηλεόρασης Australian Broadcasting Corp είναι από σήμερα κενές. Επηρεάστηκαν επίσης αρκετοί σημαντικοί λογαριασμοί της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρέχουν συμβουλές σχετικά με την πανδημία και τον κίνδυνο πυρκαγιάς στο αποκορύφωμα της θερινής περιόδου, καθώς και δεκάδες λογαριασμοί φιλανθρωπικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Κενές παρέμειναν και οι σελίδες κορυφαίων διεθνών ΜΜΕ, όπως των New York Times, BBC, Wall Street Journal, κ.λπ. Στην πορεία της ημέρας αποκαταστάθηκε η ροή σε κρατικές ιστοσελίδες ενημέρωσης, με το Facebook να δικαιολογείται με μεγάλη καθυστέρηση ότι η απαγόρευση δεν πρέπει να επηρεάζει κυβερνητικές σελίδες, αλλά «καθώς ο νόμος δεν παρέχει σαφείς οδηγίες σχετικά με τον ορισμό του περιεχομένου των ειδήσεων, έχουμε λάβει έναν ευρύ ορισμό».

«Αυτή είναι μια ανησυχητική και επικίνδυνη εξέλιξη», σύμφωνα με το Παρατήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που συμπληρώνει ότι «Η διακοπή της πρόσβασης σε ζωτικές πληροφορίες σε μια ολόκληρη χώρα μέσα στη νύχτα είναι κάτι ασυνήθιστο».

Ο υπουργός Επικοινωνιών Πολ Φλέτσερ, κατηγόρησει το Facebook ότι έστειλε σαφές μήνυμα στους Αυστραλούς ότι «δεν θα βρείτε περιεχόμενο στην πλατφόρμα μας που να προέρχεται από έναν οργανισμό που απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους, ο οποίος σέβεται τις πρακτικές σύνταξης ειδήσεων και ακολουθεί διαδικασίες ελέγχου γεγονότων». Ενώ και ο υπουργός Υγείας Γκρεγκ Χαντ χαρακτήρισε την κίνηση «επίθεση σε ένα κυρίαρχο έθνος» και «απόλυτη κατάχρηση της ισχύος της μεγάλης τεχνολογίας στην αγορά».

 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ MEDIA

Περισσότερα