Νέα
  • ΓΔ: 1193.32 -0.90%
  • Τζίρος: 75,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εμβόλια: Κανόνες για απαγόρευση των εξαγωγών πρότεινε η Κομισιόν

Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν: 70% των Ευρωπαίων θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι το καλοκαίρι
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν / Πηγή: AP

Η Ευρωπαϊκή Ενωση τροποποίησε τους κανόνες της για τις εξαγωγές εμβολίων κατά του κορονοϊού, αποκτώντας πιο ξεκάθαρα τη δυνατότητα να τις απαγορεύσει όταν αφορούν χώρες, όπως η Βρετανία, με υψηλότερα ποσοστά πληθυσμού που έχει εμβολιασθεί και σε χώρες που δεν επιτρέπουν την εξαγωγή δικών τους εμβολίων. 

Η κίνηση αυτή μπορεί να οξύνει τις εντάσεις στη μετά - Brexit εποχή με το Λονδίνο, το οποίο προειδοποίησε τις Βρυξέλλες κατά ενός «εθνικισμού εμβολίων». 

Ο Επίτροπος για το εξωτερικό εμπόριο της ΕΕ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ότι ο μηχανισμός που δίνει τη δυνατότητα απαγόρευσης των εξαγωγών δεν στοχοποιεί καμία συγκεκριμένη χώρα. 

Η Κομισιόν παρουσίασε σήμερα την πρότασή της, η οποία διευρύνει τα υφιστάμενα μέτρα για τη διασφάλιση ότι οι σχεδιαζόμενες εξαγωγές από τις φαρμακοβιομηχανίες δεν απειλούν την ήδη περιορισμένη προσφορά της ΕΕ. 

Κυριακίδου: Κατάσταση συναγερμού σε πολλές χώρες της ΕΕ

Η πρόταση θα βρεθεί στην ατζέντα της συνόδου κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη. Η Επίτροπος για την Υγεία, Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε ότι υπάρχει κατάσταση συναγερμού σε πολλές χώρες της ΕΕ, με αύξηση των κρουσμάτων σε 19 χώρες - μέλη και των θανάτων σε οχτώ. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισήγαγε τις αρχές της αμοιβαιότητας και της αναλογικότητας ως νέα κριτήρια που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για την έγκριση εξαγωγών με βάση τον μηχανισμό για τις εξαγωγές εμβολίων COVID-19.

Φον ντερ Λάιεν: Γιατί εισάγουμε τις αρχές της αμοιβαιότητας και της αναλογικότητας

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τόνισε ότι «ενώ τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν το τρίτο κύμα της πανδημίας και δεν παραδίδουν όλες οι εταιρείες με βάση το συμβόλαιό τους, η ΕΕ είναι ο μόνος μεγάλος παραγωγός του ΟΟΣΑ που συνεχίζει να εξάγει εμβόλια σε μεγάλη κλίμακα σε δεκάδες χώρες. Όμως οι ανοιχτοί δρόμοι πρέπει να τρέχουν και προς τις δύο κατευθύνσεις. Γι'αυτό η Επιτροπή θα εισαγάγει τις αρχές της αμοιβαιότητας και της αναλογικότητας στον υφιστάμενο μηχανισμό έγκρισης της ΕΕ».

Όπως αναφέρει η Κομισιόν, ο νέος κανονισμός εισάγει δύο αλλαγές στον υπάρχοντα μηχανισμό. Εκτός από τον αντίκτυπο μιας προγραμματισμένης εξαγωγής στην εκπλήρωση των εκ των προτέρων συμφωνιών αγοράς της ΕΕ (APA) με τους παρασκευαστές εμβολίων, τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα πρέπει επίσης να εξετάσουν:

1. Αμοιβαιότητα - εάν περιορίζει η χώρα προορισμού τις δικές της εξαγωγές εμβολίων ή τις πρώτες ύλες τους υλικά, είτε με νόμο είτε με άλλα μέσα

2. Αναλογικότητα - εάν είναι οι συνθήκες που επικρατούν στη χώρα προορισμού καλύτερες ή χειρότερες από της ΕΕ, ιδίως της επιδημιολογικής κατάστασής της, του ποσοστού εμβολιασμού και της πρόσβασης σε αυτήν σε εμβόλια.

Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή πρέπει να αξιολογήσουν εάν οι ζητούμενες εξαγωγές δεν παρουσιάζουν απειλή για την ασφάλεια εφοδιασμού εμβολίων και των συστατικών τους στην Ένωση.

Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στη διεθνή αλληλεγγύη και συνεπώς θα συνεχίσει να αποκλείει από αυτή την απόφαση προμήθειες εμβολίων για ανθρωπιστική βοήθεια ή οι οποίες προορίζονται για τις 92 χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα κάτω από τη λίστα δεσμεύσεων της COVAX .

Η εκτελεστική πράξη που αφορά στον μηχανισμό έγκρισης εξαγωγών είναι στοχευμένη, αναλογική, διαφανής και προσωρινή, σύμφωνα με την Κομισιόν. 

Τα κράτη αποφασίζουν για τις αιτήσεις έγκρισης σύμφωνα με τη γνώμη της Επιτροπής.

Εξαγωγές 43 εκατομμυρίων δόσεων

Από την έναρξη αυτού του μηχανισμού, έχουν ικανοποιηθεί 380 αιτήσεις εξαγωγής σε 33 διαφορετικούς προορισμούς για τη χορήγηση συνολικά περίπου 43 εκατομμύριων δόσεων.

Οι προορισμοί εξαγωγής περιλαμβάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο (με περίπου 10,9 εκατομμύρια δόσεις), τον Καναδά (6,6 εκατομμύρια), Ιαπωνία (5,4 εκατομμύρια), Μεξικό (4,4 εκατομμύρια), Σαουδική Αραβία (1,5 εκατομμύρια), Σιγκαπούρη (1,5εκατομμύρια), Χιλή (1,5 εκατομμύρια), Χονγκ Κονγκ (1,3 εκατομμύρια), Κορέα (1,0 εκατομμύρια) και Αυστραλία (1,0 εκατομμύρια). 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ