Νέα
  • ΓΔ: 859.52 -0.09%
  • Τζίρος: 32,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΤΑΙΠΕΔ: Τεχνοκράτη που θα τρέξει τις ιδιωτικοποιήσεις ψάχνει η κυβέρνηση

συνάντηση Ξενόφου με Μητσοτάκη
Πηγή: Intime

Τεχνοκράτη που θα αναλάβει να «τρέξει» τις αποκρατικοποιήσεις από το επόμενο έτος, με μία νέα οπτική, κερδίζοντας το έδαφος που χάθηκε φέτος, επιθυμεί να τοποθετήσει η κυβέρνηση στο ΤΑΙΠΕΔ. Η παραίτηση του Aρη Ξενόφου ήταν δρομολογημένη εδώ και καιρό καθώς ούτε ο ίδιος επιθυμούσε την ανανέωση της θητείας του, ούτε - όπως αναφέρουν οι πληροφορίες - στην κυβέρνηση ήθελαν να παραμείνει στο τιμόνι του Οργανισμού.

Ο αντικαταστάτης του όπως αναφέρουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη πρέπει να είναι σε θέση και να έχει το προφίλ, αφού περάσουν οι πρώτοι δύσκολοι μήνες του 2021 και ξεκινήσουν οι μαζικοί εμβολιασμοί, να μπορεί να απευθυνθεί στην αγορά  αποστέλλοντας ένα σαφές μήνυμα προς τους υποψήφιους επενδυτές ότι «τώρα είναι ευκαιρία για επενδύσεις στην Ελλάδα». 

Ο στόχος άλλωστε που τίθεται για τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ, στον προϋπολογισμό του 2021, είναι και πάλι φιλόδοξος φτάνει στα 1,79 δισ. ευρώ εκ των οποίων περί τα 1,47 δισ. ευρώ αφορούν νέα ή εν εξελίξει πρότζεκτ, όπου δηλαδή δεν έχει αναδειχθεί πλειοδότης.

Παράλληλα, ο νέος πρόεδρος του Ταμείου θα πρέπει να συμβάλει και στην υλοποίηση ενός νέου ρόλου που θα παίξει το ταμείο και έχει αποφασιστεί ώστε να προχωρήσουν τα έργα του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, ήτοι του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ με το ταχύτερο δυνατό και με τον πλέον εποικοδομητικό τρόπο για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Το Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου θα γίνει επισήμως σύμβουλος του κράτους, για έργα που πρόκειται να ενταχθούν στα δύο αναπτυξιακά προγράμματα και στοχεύουν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην αύξηση του ΑΕΠ και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Ο σχεδιασμός αφορά σε περίπου 40 στρατηγικά έργα μεγάλης προτεραιότητας με προϋπολογισμό άνω των 6 δισ. ευρώ στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος, των μεταφορών και των ψηφιακών δράσεων. 

Στα 58,5 εκατ. ευρώ υποχώρησαν τα έσοδα

Το βίαιο χτύπημα της πανδημίας προκάλεσε φέτος συρρίκνωση άνω του 97% σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, στα έσοδα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, αφού οι φετινές εισπράξεις εκτιμάται ότι θα ανέλθουν μόλις σε 58,5 εκατ. ευρώ.

Αποκρατικοποιήσεις, όπως η πώληση του 30% του «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τα ΕΛΠΕ, έμειναν στον πάγο ενώ ακόμη και η πρόβλεψη για είσπραξη 300 εκατ. ευρώ από την πρώτη δόση για το Ελληνικό μετατέθηκε στο 2021.

Βέβαια ένα μέρος των εσόδων από τους διαγωνισμούς μετατοπίζεται και για το 2022. Οπως περιγράφεται στο κείμενο του το 2021 θα προχωρήσουν πολλοί και σημαντικοί διαγωνισμοί ιδιωτικοποιήσεων, οι περισσότεροι από τους οποίους άρχισαν μέσα στο 2020.

Πρόκειται, ειδικότερα, για τους διαγωνισμούς για: ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΔΕΠΑ Υποδομών, Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Οργανισμός Λιμένος Καβάλας, Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας, Μαρίνα Ιτέας, Υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου Ν. Καβάλας, E-auction ΙΧ  με επτά (7) ακίνητα, καθώς και πρώην εργοστασιακός χώρος έργου ζεύξης Ρίου – Αντιρρίου.

Επίσης, σημειώνεται στην εισηγητική έκθεση, βρίσκεται σε εξέλιξη η προπαρασκευή και ωρίμανση των παρακάτω ιδιωτικοποιήσεων: του 30% των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ΑΕ, της μακροχρόνιας (35 έτη) παραχώρησης του δικαιώματος χρηματοδότησης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου «Εγνατία Οδός» και των επί του αυτοκινητοδρόμου τριών Κάθετων Αξόνων, περιφερειακών λιμένων και μαρινών (Ο.Λ. Ηρακλείου, μαρίνα Αρετσούς Θεσσαλονίκης), λοιπών ακινήτων που εμπεριέχονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, όπως είναι το ακίνητο στην Κύθνο, το ακίνητο «Πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών», το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου και άλλα ακίνητα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ