Νέα
  • ΓΔ: 873.1 -1.56%
  • Τζίρος: 94,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Hλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων: Με δύο δικαιολογητικά, σε τρεις ημέρες

ακίνητα
Πηγή: Eurokinissi

Πολλαπλά θα είναι τα οφέλη, μεταξύ αυτών η άμεση πάταξη της γραφειοκρατίας, που φέρνει η νέα διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η μεταβίβαση ακινήτων στο εξής θα γίνεται μέσω της σύμπτυξης των πολυάριθμων προσαρτώμενων δικαιολογητικών σε μόλις δυο. Ηταν μια εξέλιξη για την οποία ασκούσαν πιέσεις η ΠΟΜΙΔΑ και ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, με τη λειτουργία της πλατφόρμας «My Property» της ΑΑΔΕ, για την πληρωμή του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων (ΦΜΑ), τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποφάσισαν την επίλυση του χρόνιου προβλήματος των πάμπολλων και διάσπαρτων προσαρτώμενων δικαιολογητικών που απαιτούνται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Τα δυο δικαιολογητικά που απαιτούνται θα εκδίδονται πλέον το πολύ εντός τριών εργάσιμων ημερών. Οι πωλητές των ακινήτων, ωστόσο, θα πρέπει από την πλευρά τους να εγγυώνται και να επιβεβαιώνουν με υπεύθυνη δήλωση, μέσω της πλατφόρμας του gov.gr, την ακρίβεια αυτών των δικαιολογητικών.

Τα δυο δικαιολογητικά για τη μεταβίβαση ακινήτων

Στη σχετική απόφαση για τις μεταβιβάσεις ακινήτων αναφέρεται για τα δυο δικαιολογητικά:

  • Το Υπουργείο Οικονομικών θα εκδίδει το «ΕΝΙΑΙΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ» το οποίο θα καλύπτει: Φορολογική, Ασφαλιστική και Δημοτική Ενημερότητα, Δήλωση και μη οφειλή ΕΝΦΙΑ, Μη οφειλή Φόρου Κληρονομιάς/Γονικής Παροχής και Υπολογισμό και Πληρωμή του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτου (ΦΜΑ).
  • Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα εκδίδει το «ΕΝΙΑΙΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ» το οποίο θα καλύπτει: Πολεοδομική νομιμότητα (βεβαίωση υπαγωγής αυθαιρέτων), Π.Ε.Α. (Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης), Βεβαίωση δήλωσης στο Κτηματολόγιο / Κτηματογράφηση και μη δασικού χαρακτήρα (Δασικοί Χάρτες).
     
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ