Σταθερά ανοδική ήταν η πορεία του ελληνικού μεταποιητικού τομέα και τον Απρίλιο, αν και η αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών ήταν χαμηλότερη σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα 10 μηνών του Μαρτίου, λόγω εξασθένησης της ζήτησης, σύμφωνα με την έρευνα της S&P Global, η οποία εκτιμά ότι η βιομηχανική παραγωγή θα αυξηθεί κατά 3,2% το 2025.
Οι πληθωριστικές πιέσεις εξασθένησαν σημαντικά και η απασχόληση συνέχισε να αυξάνεται, ενώ το απόθεμα ανεκτέλεστων παραγγελιών αυξήθηκε λόγω καθυστερήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού.
Παρά την υποχώρηση του δείκτη υπεύθυνων προμηθειών (PMI) στην Ελλάδα στις 53,2 μονάδες τον Απρίλιο από 55,0 τον Μάρτιο, αυτός παρέμεινε ο υψηλότερος μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης που παρακολουθεί η S&P, ακολουθούμενος από την Ιρλανδία (53,0 μονάδες) και την Ολλανδία (49,3 μονάδες).
Συνολικά, ο δείκτης PMI της Ευρωζώνης σκαρφάλωσε στις 49,0 μονάδες, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2022 (υψηλό 32 μηνών), από 48,6 τον Μάρτιο, αλλά παραμένει λίγο κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.
Ο δείκτης μεταποιητικής παραγωγής στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στις 51,5 μονάδες (υψηλό 37 μηνών) από 50,5 τον Μάρτιο, υποδηλώνοντας αύξηση της παραγωγής.
Η ανάλυση της S&P Global για την Ελλάδα
Οι εταιρείες του ελληνικού τομέα μεταποίησης υπέδειξαν περαιτέρω σταθερή βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών στο ξεκίνημα του δεύτερου τριμήνου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του δείκτη PMI από την S&P Global.
Παρότι ο ρυθμός αύξησης εξασθένησε κατά τη διάρκεια του μήνα, η συνολική άνοδος προήλθε από τις συνεχιζόμενες αυξήσεις της παραγωγής και των νέων παραγγελιών τον Απρίλιο.
Ωστόσο, οι σχετικά ασθενέστερες συνθήκες ζήτησης οδήγησαν σε λιγότερο έντονες αυξήσεις της παραγωγής και των νέων παραγγελιών, καθώς οι εταιρείες μετρίασαν επίσης τον ρυθμό αύξησης του αριθμού των εργαζομένων τους και των αγορών εισροών.
Οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν περαιτέρω, καθώς οι ελλείψεις περιόρισαν την παραγωγική ικανότητα των εταιρειών και ώθησαν προς τα πάνω τον όγκο αδιεκπεραίωτων εργασιών.
Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες παρέμειναν αισιόδοξες σχετικά με τις προοπτικές ως προς την παραγωγή μέσα στο επόμενο έτος.
Οι πληθωριστικές πιέσεις εξασθένησαν, καθώς η σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του κόστους εισροών ήταν συνέπεια της λιγότερο έντονης αύξησης των χρεώσεων εκροών.
Κλείνοντας στις 53,2 μονάδες τον Απρίλιο, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index™ – PMI) κατέγραψε τιμή χαμηλότερη από τις 55,0 μονάδες του Μαρτίου, υπέδειξε ωστόσο σταθερή βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών σε όλο το εύρος του τομέα παραγωγής αγαθών.
Παρότι η τιμή του κύριου δείκτη υποχώρησε σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο της έρευνας, υπέδειξε μία από τις ισχυρότερες αυξήσεις του τομέα που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους δέκα μήνες και ήταν υψηλότερη από τον μέσο όρο της έρευνας.
Στη συνολική ανάπτυξη συνέβαλε η περαιτέρω αύξηση της εισροής νέων παραγγελιών στο ξεκίνημα του δεύτερου τριμήνου.
Οι νέες πωλήσεις αυξήθηκαν για έκτο συνεχή μήνα, λόγω της συνεχιζόμενης ζήτησης από την πλευρά των πελατών και των αναφορών ότι όλο και περισσότεροι πελάτες επιλέγουν αγαθά εγχώριας παραγωγής.
Ο ρυθμός αύξησης εξασθένησε από το υψηλό δέκα μηνών που καταγράφηκε τον Μάρτιο, αλλά ήταν, ωστόσο, σταθερός. Ο ρυθμός αύξησης των νέων παραγγελιών εξαγωγών εξασθένησε επίσης και ήταν σε γενικές γραμμές οριακός.
Δήλωση Siân Jones
Η επικεφαλής Οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence, Siân Jones, δήλωσε:
«Οι εταιρείες του ελληνικού τομέα μεταποίησης εξακολούθησαν να υποδεικνύουν σταθερή ανάκαμψη της υγείας του τομέα στο ξεκίνημα του δεύτερου τριμήνου.
Ωστόσο, οι αυξήσεις της παραγωγής και των νέων παραγγελιών επιβραδύνθηκαν, καθώς οι συνθήκες ζήτησης από το εξωτερικό εξασθένησαν, παρ’ όλα αυτά παρέμειναν σταθερές και ιστορικά υψηλές.
Παρότι η διαταραχή στην αλυσίδα εφοδιασμού συνεχίστηκε – καθώς οι καθυστερήσεις στους χρόνους παράδοσης εισροών ήταν σε γενικές γραμμές αυξημένες και εν μέρει οδήγησαν σε νέα συσσώρευση των ανεκτέλεστων εργασιών– οι πληθωριστικές πιέσεις εξασθένησαν σημαντικά κατά τη διάρκεια του μήνα.
Η συνεχιζόμενη βελτίωση των συνολικών συνθηκών ζήτησης έδωσε στις εταιρείες τη δυνατότητα να συνεχίσουν να μετακυλίουν το υψηλότερο κόστος στους πελάτες.
Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι οι κατασκευαστές παραμένουν ιστορικά αισιόδοξοι σχετικά με τις προοπτικές ως προς την παραγωγή, καθώς οι εταιρείες υπέδειξαν έναν ακόμη σταθερό γύρο δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις μας, αναμένεται ότι η βιομηχανική παραγωγή θα αυξηθεί κατά 3.2% σε ετήσια βάση το 2025.»