Η δημοσιονομική σταθερότητα, οι μεταρρυθμίσεις και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα αποτελούν τους τρεις άξονες στους οποίους πρέπει να βασιστεί η Ελλάδα για να ανταπεξέλθει στο ταραγμένο διεθνές περιβάλλον που εγκαινίασαν οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.
Παράλληλα ο κ. Στουρνάρας τάσσεται υπέρ νέων μειώσεων επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να στηριχθεί η ανάπτυξη που είναι βέβαιο πως θα πληγεί από τον εμπορικό πόλεμο, τονίζοντας πάντως ότι οι μειώσεις πρέπει να γίνονται με προσεκτικά βήματα λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας.
«Ο Τραμπ θα υποχωρήσει»
Αναλυτικά, μιλώντας στο φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου, ο διοικητής της ΤτΕ εκτίμησε ότι οι πιέσεις που δέχεται η αμερικανική αλλά και η παγκόσμια οικονομία θα αναγκάσουν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να υποχωρήσει. Ξεκαθάρισε πάντως ότι η επιστροφή στην προτέρα κατάσταση θα είναι δύσκολη, καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτούσε πλήρη ανατροπή όλων των μέτρων που έχει εξαγγείλει ο Αμερικανός πρόεδρος, την διαμόρφωση ενός καθεστώτος αμοιβαίων μηδενικών δασμών καθώς και επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. «Είναι ένα σενάριο χωρίς πολλές πιθανότητες εφαρμογής», πρόσθεσε.
Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο κόστος των δασμών θα το επωμιστούν οι ίδιες οι ΗΠΑ, οι οποίες κινδυνεύουν με στασιμοπληθωρισμό – την ίδια ώρα που η Ευρώπη απειλείται με περαιτέρω επιβράδυνση του ΑΕΠ. Ξεκαθάρισε δε ότι οι κινήσεις του Τραμπ δεν έχουν λογική, εξηγώντας ότι θα μπορούσε κανείς να επιτύχει τους ίδιους στόχους φθηνότερα και αποτελεσματικότερα μέσω εσωτερικών μέσων (φόρων, επιδοτήσεων και επενδύσεων).
Η παγκοσμιοποίηση παρήγαγε πλούτο, ο οποίος θα μπορούσε να κατανεμηθεί ορθά μεταξύ των κρατών και μεταξύ των κοινωνικών ομάδων μέσω κρατικής παρέμβασης (πχ με φορολόγηση των πολυεθνικών επιχειρήσεων), πρόσθεσε ο διοικητής της ΤτΕ. Στις ΗΠΑ, πρόσθεσε, ο πληθωρισμός θα κινηθεί αρχικά ανοδικά, ενώ κατόπιν είναι πιθανό η ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη να βουλιάξει στον στασιμοπληθωρισμό. Στην Ευρώπη, από την άλλη, είναι βέβαιο ότι θα καταγραφεί μείωση του πληθωρισμού καθώς η ΕΕ είτε δεν θα απαντήσει στους αμερικανικούς δασμούς, είτε θα απαντήσει προσεκτικά και επιλεκτικά.
Οι μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ θα συνεχιστούν
Αναφορικά με την επιτοκιακή πολιτική της ΕΚΤ, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι οι μειώσεις θα συνεχιστούν, όπως όλα δείχνουν, με βάση τα στοιχεία και με την απαιτούμενη προσοχή που επιβάλλει η περιρρέουσα αβεβαιότητα.
Για την Ελλάδα, ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι καλώς η κυβέρνηση διανέμει μέρος του υπερπλεονάσματος μέσω επιδοτήσεων και δημοσίων επενδύσεων, ωστόσο τόνισε την ανάγκη η χώρα να παραμείνει στον δρόμο της δημοσιονομικής υπευθυνότητας και της μείωσης του χρέους.
Υπογράμμισε την ανάγκη επιτάχυνσης μεταρρυθμίσεων ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως η γραφειοκρατία στο Δημόσιο, οι καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης και η στενότητα στην αγορά εργασίας. Ενώ τόνισε ότι μεγάλο ζητούμενο εξακολουθεί να αποτελεί η αύξηση της παραγωγής διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών – ώστε να αντιμετωπιστεί και το πάγιο πρόβλημα του υψηλού ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Οι τράπεζες και ο πέμπτος πόλος
Κάλεσε επίσης «να μην πειράξουμε την κουλτούρα πληρωμών» και «να διαφυλάξουμε τις τράπεζες ως κόρη οφθαλμού». Συγκεκριμένα δε για τις τράπεζες, υπογράμμισε τη σημασία που έχει η δημιουργία ενός πέμπτου πόλου αποτελούμενου από μικρότερες τράπεζες, ενώ τόνισε ότι μικρότερες τράπεζες (των συνεταιριστικών συμπεριλαμβανομένων) γίνονται πλέον πόλος έλξης επενδύσεων.
Ερωτηθείς αν οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να ανοιχτούν πλέον εκτός συνόρων, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι είναι καλό τόσο να έρθουν στην Ελλάδα ξένες τράπεζες και ξένοι επενδυτές στα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα, όσο και οι ελληνικές τράπεζες να κοιτούν και προς το εξωτερικό.
Συμπυκνώνοντας τις επισημάνσεις του για την ελληνική οικονομία, ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στη δημοσιονομική σταθερότητα, τις μεταρρυθμίσεις και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Υπογράμμισε δε ότι η Ελλάδα την περίοδο αυτή εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο τη διεθνή συγκυρία, όμως υπάρχουν προβλήματα που παραμένουν και τα οποία συμπυκνώνονται στο μεγάλο έλλειμμα που καταγράφεται στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.