Νέα
  • ΓΔ: 1023.4 0.00%
  • Τζίρος: 25,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τράπεζα της Ελλάδος: Αυξήθηκαν οι καταθέσεις μέσα στην πανδημία

Πολίτες έξω από τράπεζα / Πηγή: eurokinissi
Πηγή: eurokinissi

Την ώρα που το εισόδημα των νοικοκυριών λόγω πανδημίας έχει στραγγαλιστεί, στην Ελλάδα παρατηρήθηκε αύξηση των καταθέσεων.

Οι αιτίες είναι τέσσερις, σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας είναι ότι οι πολίτες ξεκίνησαν την αποταμίευση για λόγους πρόνοιας, ενώ ανέβαλαν τις «περιττές» καταναλωτικές δαπάνες. Την ίδια ώρα, οι άμεσες κρατικές ενισχύσεις, που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων για τη στήριξη της ρευστότητάς τους και η χρήση της δυνατότητας αναβολής πληρωμών δανειακών και φορολογικών υποχρεώσεων συνέβαλαν στην αύξηση των καταθέσεων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στην έκθεσή του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, «οι καταθέσεις του ιδιωτικού μη χρηματοπιστωτικού τομέα συνεχίζουν να αυξάνονται, εξαιτίας της αποταμίευσης για λόγους πρόνοιας, της αναβολής καταναλωτικών και άλλων δαπανών, των άμεσων κρατικών ενισχύσεων που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων για τη στήριξη της ρευστότητάς τους και της χρήσης της δυνατότητας αναβολής πληρωμών δανειακών και φορολογικών υποχρεώσεων.

»Η πιστωτική επέκταση προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις αυξήθηκε το 2020, κυρίως ως προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, αντανακλώντας τα μέτρα που θέσπισε η ελληνική κυβέρνηση για την ενίσχυση των προγραμμάτων εγγυοδοσίας και συγχρηματοδότησης τραπεζικών πιστώσεων, καθώς και τα ευνοϊκά μέτρα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και τις εποπτικές διευκολύνσεις από την πλευρά του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού».

Ωστόσο, στην έκθεση επισημαίνεται ότι η πανδημία ώθησε την ελληνική οικονομία σε βαθιά ύφεση, ανακόπτοντας την οικονομική δραστηριότητα που είχε ξεκινήσει το 2017.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ