Ο ΣΕΤΕ σε επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς επισημαίνει πως στο άρθρο 3 του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου, του Υπουργείου Ανάπτυξης, «Βιώσιμη ανάπτυξη, παραγωγικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας – Τροποποίηση διατάξεων του αναπτυξιακού νόμου 4887/2022 Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη – και λοιπές διατάξεις» δεν γίνεται οποιαδήποτε αναφορά στον τουρισμό.
«Αν και στην ανωτέρω διάταξη ορθώς αναδεικνύεται η σημασία της προώθησης της βιώσιμης ανάπτυξης σε εθνικό επίπεδο -με έμφαση στη μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων και στην ενίσχυση των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του οξύτατου δημογραφικού προβλήματος- εντούτοις παραλείπεται αναφορά σε έναν τομέα της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος διαχρονικά στήριξε και εξακολουθεί και στηρίζει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα τους εν λόγω σκοπούς» αναφέρεται στην επιστολή του ΣΕΤΕ που υπογράφει ο Πρόεδρος του Γιάννης Παράσχης.
Η έλλειψη ρητής ενσωμάτωσης του τουρισμού στο νέο παραγωγικό μοντέλο υπονομεύει την πληρότητα και την ισορροπία της αναπτυξιακής στρατηγικής, καθώς παραγνωρίζεται το πολλαπλασιαστικό αποτύπωμα που μπορεί να έχει η βιώσιμη ανάπτυξη του τουριστικού τομέα στην ελληνική οικονομία – τόσο μέσω επενδύσεων και καινοτομίας όσο και μέσω της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας απέναντι σε διεθνείς προκλήσεις, τονίζει ο ΣΕΤΕ.
Οι προτάσεις του ΣΕΤΕ
Στη συνέχεια ο Σύνδεσμος προτείνει ορισμένες πολύ σημαντικές κατά την άποψη του βελτιώσεις του νόμου στις οποίες περιλαμβάνεται:
- μια ειδική πρόβλεψη για μικρές και μεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις (ΜμΕ) και συγκεκριμένα αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης για μικρές και πολύ μικρές τουριστικές μονάδες, ιδιαίτερα σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές. Επίσης η πρόβλεψη του Άρθρου 22 για έναρξη εντός 18 μηνών από την έκδοση της απόφασης υπαγωγής να μην ισχύει για τις ΜΜΕ επιχειρήσεις. Το χρονικό διάστημα αυτό ειδικά στον τουρισμό μπορεί να είναι απαγορευτικό σε κάποιες περιπτώσεις λόγω αδειοδοτικών θεμάτων ή λόγω εποχικότητας που απαγορεύει την έναρξη κατασκευαστικών εργασιών σε κάποιες περιοχές εντός της τουριστικής περιόδου.
- η ενίσχυση του θεματικού και βιώσιμου τουρισμού με τον ΣΕΤΕ να ζητά ειδικά καθεστώτα ή μπόνους ενίσχυσης για επενδύσεις που αφορούν αγροτουρισμό, οικοτουρισμό, πολιτιστικό ή γαστρονομικό τουρισμό, ίνητρα για επενδύσεις που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα (π.χ. ενεργειακή αναβάθμιση μονάδων, χρήση ΑΠΕ), ευελιξία στις επιλέξιμες δαπάνες, συμπερίληψη δαπανών για ψηφιακή αναβάθμιση (π.χ. κρατήσεις μέσω εφαρμογών, ψηφιακή εμπειρία επισκέπτη), δυνατότητα ενίσχυσης /εκπαίδευσης δεξιοτήτων προσωπικού (φιλοξενία, εξυπηρέτηση πελατών, γλωσσικές δεξιότητες), αναπροσαρμογή του πλαφόν για κτιριακές δαπάνες λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του κόστους των δομικών υλικών
- η ενίσχυση επενδύσεων για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, με την παροχή κινήτρων για δημιουργία ή αναβάθμιση εγκαταστάσεων που ενισχύουν την επέκταση της τουριστικής περιόδου (συνεδριακά κέντρα, αθλητικές εγκαταστάσεις, ιαματικός τουρισμός κ.ά.) και ενεργοποίηση του καθεστώτος εναλλακτικού τουρισμού.
- η ταχύτερη αξιολόγηση και εκταμίευση ενισχύσεων, με την δημιουργία fast track διαδικασιών για τουριστικές επενδύσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους, την καθιέρωση ψηφιακής πλατφόρμας παρακολούθησης και υποστήριξης επενδυτών, την ενίσχυση ειδικών περιοχών, την ένταξη του τουριστικού τομέα στο καθεστώς ειδικών περιοχών, τον καθορισμός ανώτατου ορίου ενισχύσεων ανά περιοχή ή είδος δραστηριότητας και επενδύσεις με γνώμονα κριτήρια που συμβάλουν στη στρατηγική ανάπτυξη προορισμών, κλάδων οικονομίας, ή/και προϊόντων με όρους βιωσιμότητας (βλ. ΙΝΣΕΤΕ: Εθνική Στρατηγική 2030 – Σχέδια Δράσης)
Συνοψίζοντας, ο ΣΕΤΕ θεωρεί ότι «η εθνική αναπτυξιακή στρατηγική οφείλει να παραμένει ισορροπημένη και προσανατολισμένη στις πραγματικές ανάγκες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας».