Η Ελλάδα σχεδιάζει να αποπληρώσει τα δάνεια από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης 10 χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, προγραμματίζοντας την εξόφληση μέχρι το 2031 από το αρχικό χρονοδιάγραμμα του 2041. Πρόκειται για μια κίνηση που θα διευκολύνει το βάρος του χρέους της χώρας στο μέλλον.
«Το ζήτημα αυτό θα πρέπει να έχει λυθεί πλήρως μέχρι το 2031», ανέφερε σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television από τις Βρυξέλλες τη Δευτέρα. Η δημοσιονομική πειθαρχία, πρόσθεσε, δεν αποτελεί απλώς μια πολιτική επιλογή, «είναι ένα καθεστώς».
Η Ελλάδα έχει ήδη αποπληρώσει πρόωρα μέρος των δανείων της και σχεδιάζει να επαναλάβει την κίνηση το 2025, όπως είχε αναφέρει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του στο Bloomberg τον Νοέμβριο.
Επί του παρόντος, η Ελλάδα οφείλει 31,6 δισεκατομμύρια ευρώ στο λεγόμενο «Διμερές Δάνειο της Ελλάδας» (Greek Loan Facility), από το σύνολο των 52,9 δισ. ευρώ που χορηγήθηκαν από τις χώρες της ευρωζώνης το 2010. Η χώρα έλαβε συνολικά τρία διεθνή πακέτα διάσωσης, κυρίως από εταίρους της στην ευρωζώνη, κατά τη διάρκεια της σχεδόν δεκαετούς κρίσης κρατικού χρέους. Η κίνηση για περαιτέρω πρόωρη αποπληρωμή δανείων έρχεται καθώς η Ελλάδα υπερβαίνει τους δημοσιονομικούς της στόχους, γεγονός που θα συμβάλει στην ελάφρυνση των υποχρεώσεων της χώρας από το 2032 και μετά.
Το 2018, ο μηχανισμός διάσωσης της ευρωζώνης ενέκρινε ένα σύνολο μέτρων ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων -μεταξύ άλλων- αναβολής πληρωμής τόκων και αποπληρωμής κεφαλαίου, πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα δεν θα ξεκινήσει να αποπληρώνει τα περισσότερα από τα δάνεια του δεύτερου προγράμματος διάσωσης πριν το 2033. Η πρόωρη αποπληρωμή των GLF δανείων εξομαλύνει περαιτέρω τις υποχρεώσεις της Ελλάδας.
Το δημόσιο χρέος της χώρας έπεσε στο 153,6% του ΑΕΠ το 2024, έναντι στόχου 154%, ενώ μειώθηκε και σε ονομαστικούς όρους. Φέτος, αναμένεται να πέσει κάτω από το 150% του ΑΕΠ.
Η ταχεία μείωση του ελληνικού χρέους, σε συνδυασμό με την ισχυρή οικονομία και την υπεραπόδοση του προϋπολογισμού, συγκαταλέγονται στους λόγους που η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.
Η Ελλάδα είναι μία από τις μόλις έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρουσίασαν πλεόνασμα στον προϋπολογισμό το 2024, μια απρόσμενη επίδοση, η οποία αποδίδεται κυρίως στις προσπάθειες της κυβέρνησης να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή.
«Δεν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το λογαριασμό στις επόμενες γενιές», δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να παράγει πλεονάσματα και ο υπουργός αναμένει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα -που εξαιρεί τις πληρωμές τόκων- για το 2025 θα φτάσει στο 3,2% του ΑΕΠ.
«Γενικά, ελπίζουμε να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα σε όλα τα μελλοντικά σενάρια», κατέληξε.