Για διάστημα ενός μήνα, αρκετά μετά το τέλος του καλοκαιριού, αναμένεται να διακοπεί η λειτουργία της κεντρικής γραμμής του μετρό Θεσσαλονίκης εξαιτίας της επέκτασής του προς την Καλαμαριά, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η νέα γραμμή θα είναι έτοιμη προς χρήση τον Φεβρουάριο του 2026, ενώ το συνολικό κόστος του έργου φτάνει τα 720 εκατ. ευρώ.
Κατά την ομιλία του στο Φόρουμ Διαλόγου που συνδιοργάνωσαν η «Μακεδονία της Κυριακής» και το emakedonia.gr με θέμα «Η Κεντρική Μακεδονία σε πορεία Fast Forward», ο κ. Ταχιάος τόνισε ότι η επέκταση του μετρό στην Καλαμαριά αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητοι πόροι για να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα παράδοσης.
Σχετικά με τη διάνοιξη της οδού Πόντου στην Καλαμαριά –σε αντιστοιχία με αυτή της Ψελλού– ο υφυπουργός παραδέχτηκε πως η διαδικασία βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, λόγω καθυστερήσεων στις απαλλοτριώσεις, ενώ δήλωσε πως δεν είναι βέβαιο ότι το χρονοδιάγραμμα της οδού θα συμβαδίζει με αυτό του μετρό. Παρά ταύτα, τόνισε τη στενή συνεργασία του Υπουργείου με τη δήμαρχο Καλαμαριάς για την εξεύρεση λύσεων.
Στόχοι για τα δυτικά
Αναφερόμενος στην επέκταση του μετρό προς τα δυτικά της Θεσσαλονίκης, ο υφυπουργός Υποδομών επισήμανε ότι αποτελεί την επόμενη προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης και στο πλαίσιο αυτό γνωστοποίησε ότι δόθηκε μια παράταση στην εκτέλεση της συμφωνίας-πλαίσιο για τις πρόδρομες εργασίες, με σκοπό να εστιάσει «στις γραμμές που θέλουμε να προχωρήσουμε», ενώ τόνισε ότι προχωρά με γοργό ρυθμό η μελέτη σκοπιμότητας για το κυρίως έργο, δηλαδή την «αρθρωτή επέκταση μετρό στα δυτικά της πόλης», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Με χρηματοδότηση ύψους 53,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ ο προαστιακός
Μιλώντας για το έργο κατασκευής του προαστιακού στα δυτικά της Θεσσαλονίκης, ο κ. Ταχιάος, παρότι όπως αναγνώρισε δεν είναι θέμα πλέον αρμοδιότητάς του αλλά όπως είπε «η ιδιότητα του Θεσσαλονικιού είναι σημαντικότερη από αυτή του υπουργού» κι ανέφερε ότι χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με 53,5 εκατ.ευρώ και δεν περιλαμβάνει μόνο την επέκταση προς τις δυτικές πλευρές της πόλης, αλλά και την είσοδο στον έκτο προβλήτα. Επανέλαβε ότι θα υπάρξει δίδυμη γέφυρα στην είσοδο του λιμανιού και αναδιάρθρωση γραμμών εντός του λιμένα, προκειμένου να μην διακόπτεται η διέλευση των οχημάτων από την οδό 26ης Οκτωβρίου. «Αυτή η εξέλιξη ανοίγει το δρόμο για μια σημαντική παρέμβαση σχέση με το υπό κατασκευή Μουσείο Ολοκαυτώματος, με την απομάκρυνση των γραμμών από την δυτική είσοδο» επισήμανε χαρακτηριστικά ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «ο ΟΣΕ θα πρέπει να λύσει το θέμα του χώρου όπου θα συναρμολογούνται οι συρμοί».
Μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Υποδομών στη διάρκεια της τοποθέτησής του γνωστοποίησε ότι η παραχώρηση της εταιρείας «Εγνατία Οδός», υπολογίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Αύγουστο, ενώ αναφερόμενος στην υλοποίηση άλλων μικρότερων έργων, μίλησε για αυτό της ανακατασκευής της γέφυρας του Δενδροπόταμου, με δαπάνη 2,5 εκατ. ευρώ, και φορέα υλοποίησης τον δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης.
Γενικώς πάντως, όπως υπογράμμισε ο κ. Ταχιάος «υπάρχουν σχέδια για τη Θεσσαλονίκη, τα οποία συζητάμε συνεχώς» και σημείωσε ότι το υπουργείο είναι ανοικτό στη συζήτηση με φορείς, εκπροσώπους πόλεων και άλλες πολιτικές δυνάμεις, για ένα ενιαίο και συνεκτικό σχέδιο για το μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος σημείωσε τη μεγάλη σημασία που έχει ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η διεκδίκηση των έργων, αλλά και οι στόχοι που τίθενται, αφού όπως εξήγησε «πάρα πολλοί στόχοι που είχαν υιοθετηθεί στο παρελθόν, σήμερα δεν είναι εφαρμόσιμοι».
Επίσης, ο ίδιος αναγνώρισε όπως οι υποδομές στην Ελλάδα είναι «γερασμένες», επισήμανε ότι οι πόροι δεν είναι άπειροι και τόνισε ότι με βάση την εμπειρία του τα τελευταία χρόνια, ο καλύτερος τρόπος να υλοποιούνται τα έργα είναι «να είμαστε ενωμένοι».
Ρουτίνα να βλέπουμε τους συρμούς
Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με βίντεο που έδειχνε δύο συρμούς του μετρό Θεσσαλονίκης να βρίσκονται απέναντι ο ένας από τον άλλον, ο κ. Ταχιάος ξεκαθάρισε κατηγορηματικά ότι «ποτέ κανένα τρένο δεν βρέθηκε σε αντίθετη τροχιά από αυτή που έπρεπε» και ότι επισήμανε όλες οι λειτουργίες έγιναν στο αυτόματο mode, ενώ δεν υπήρξε χειρισμός από το κέντρο ελέγχου λειτουργίας.
Οπως εξήγησε, επειδή ένας συρμός χρειάστηκε να μεταφερθεί στο αμαξοστάσιο, πρώτα σταμάτησαν όλοι οι άλλοι και στη συνέχεια πέρασε στην αντίθετη χάραξη, ανέφερε ότι το σύστημα επιτρέπει δύο συρμούς να έρχονται σε οπτική επαφή έως 15 μέτρα.
Μάλιστα, επισήμανε ότι όταν θα προστεθούν οι 15 συρμοί που θα εξυπηρετούν και την επέκταση του μετρό στη Καλαμαριά, θα μειωθεί η χρονοαπόσταση στο ενάμιση λεπτό και τότε «θα γίνει ρουτίνα» (σ.σ. η «συνάντηση» συρμών στη θέση που αλλάζουν τροχιά). «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ασφαλείας στο μετρό Θεσσαλονίκης», είπε ο ίδιος κατηγορηματικά.