Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δικαστική προσφυγή της Ελλάδας για την επαναγορά δικαιωμάτων από αύξηση του ΑΕΠ

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Η Ελλάδα προσέφυγε σε βρετανικό δικαστήριο για να κατοχυρώσει την πρόωρη εξαγορά δικαιωμάτων που είχε δώσει σε επενδυτές κατά το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους(PSI) το 2012 για την ανταμοιβή τους στην περίπτωση που το ΑΕΠ της χώρας ξεπερνούσε τα 267 δισ. ευρώ και ο ρυθμός ανάπτυξης το 2% (GDP warrants), σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg. 

Τα warrants είχαν δοθεί ως «γλυκαντικό» για τους κατόχους ελληνικών ομολόγων που πριν από 13 χρόνια είδαν την αξία των τίτλων τους να «ψαλιδίζεται» περισσότερο από 50%. 

Αν το 2027, όπως θεωρείται πιθανό, το ελληνικό ΑΕΠ φτάσει τα 267 δισ. ευρώ και ο ρυθμός ανάπτυξης είναι υψηλότερος από το 2%, η Ελλάδα θα έπρεπε να πληρώσει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ένα επιπλέον ποσό τόκων 375 εκατ. ευρώ σε κατόχους των ομολόγων που είχαν κουρευτεί το 2012. 

Στη συνέχεια και έως το 2042 που λήγουν τα ομόλογα αυτά, το ελληνικό δημόσιο θα έπρεπε να πληρώνει αντίστοιχο ποσό κάθε χρονιά που θα ίσχυαν οι δύο παραπάνω όροι. 

Επαναγορά των warrants από τον ΟΔΔΗΧ

Τον περασμένο μήνα, ο ΟΔΔΗΧ προχώρησε στην επαναγορά των warrants καθώς η τιμή τους στη δευτερογενή αγορά, όπου διαπραγματεύονται αυτά, ήταν πολύ χαμηλότερη από την ονομαστική και την περασμένη εβδομάδα κατέθεσε αγωγή κατά της Wilmington Trust, του διαχειριστή (trustee) των warrants, με βάση δικαστικά έγγραφα που επικαλείται το Bloomberg. 

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, η Ελλάδα ζητά από το δικαστήριο να στηρίξει την εγκυρότητα της προσφοράς της για την αγορά όλων των ανεξόφλητων warrants που συνδέονται με το ΑΕΠ και λήγουν το 2042, και να επιβεβαιώσει ότι η τιμή της υπολογίστηκε σωστά. 

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την «αμφισβήτηση» από ορισμένους κατόχους των warrants για την εγκυρότητας τη ειδοποίησης που εξέδωσε η Ελλάδα για την άσκηση δικαιώματος επαναγοράς τους πολύ πριν τη λήξη τους. Ο διακανονισμός της επαναγοράς είναι προγραμματισμένος για αύριο, 14 Μαΐου. Σύμφωνα με τα έγγραφα,  κάτοχοι των ομολόγων αμφισβήτησαν επίσης τον υπολογισμό της τιμής αγοράς. 

Η ταυτότητα των κατόχων των ομολόγων που αμφισβητούν την άσκηση του δικαιώματος αγοράς δεν έχει γνωστοποιηθεί. Η Ελλάδα εκπροσωπείται από τη δικηγορική εταιρεία Cleary Gottlieb Steen & Hamilton. 

Εκτός από την Ελλάδα, τα warrants έχουν χρησιμοποιηθεί κυρίως από την Αργεντινή και την Ουκρανία ως γλυκαντικό για τους πιστωτές στις αναδιαρθρώσεις του χρέους τους. 

Προληπτική προσφυγή

Η δικαστική προσφυγή της Ελλάδας πιθανότατα αποσκοπεί στην αποτροπή του κινδύνου να μηνυθεί από διαφωνούντες πιστωτές σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να τιμολογηθούν τα warrants. Η Αργεντινή βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με hedge funds για τα GDP linked warrants, ενώ η Ουκρανία προσπαθεί να αναδιαρθρώσει τους δικούς της τίτλους.

Με την πρόωρη εξαγορά των δικαιωμάτων το ελληνικό δημόσιο θα εξοικονομούσε πολλά χρήματα καθώς, σύμφωνα με τους όρους της αρχικής συμφωνίας, η Ελλάδα θα έπρεπε να καταβάλει τόκους ύψους περίπου 375 εκατ. ευρώ το 2027 - εάν το ΑΕΠ της ξεπεράσει τα 267 δισ. ευρώ και η οικονομική ανάπτυξη ξεπεράσει το 2% -  ενώ η επαναγορά των warrants θα της κόστιζε περίπου 156 εκατ. ευρώ.

Τα GDP warrants έχουν χαμηλή αξία στη δευτερογενή αγορά και ένας λόγος είναι πως η συγκεκριμένη αγορά δεν έχει μεγάλη ρευστότητα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αποτίμησή τους.

Τα ελληνικά warrants έχουν σήμερα μία τιμή περίπου 30 σεντς στο ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Στις 4 Απριλίου, όταν η κυβέρνηση εξέδωσε την ειδοποίηση προς τους κατόχους των warrants, η τιμή τους ήταν περίπου 38 σεντς.

Η τιμή επαναγοράς είναι περίπου 25 σεντς στο ευρώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας, με βάση τις τιμές που είναι διαθέσιμες στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων της Ελλάδας (ΗΔΑΤ) μια πλατφόρμα συναλλαγών που λειτουργεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τρεις πηγές που έχουν γνώση του θέματος.
 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ