Ισχυρό σήμα αποτελεσματικής αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης εκπέμπει η Ελλάδα, καθώς, σύμφωνα με τον διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου, Ορέστη Καβαλάκη, «οι εκταμιεύσεις, στις αρχές Μαΐου, έφτασαν τα 21,3 δισ. ευρώ και αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό απορρόφησης 59% του συνολικού πακέτου».
Μιλώντας στο 13ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC) που διοργανώνει η εφημερίδα Πελοπόννησος στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, ο κ. Καβαλάκης υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι η χώρα που έλαβε το μεγαλύτερο ποσό, βάσει ΑΕΠ, και βρίσκεται στην 6η θέση στην Ε.Ε. ως προς το ποσοστό απορρόφησης.
Σημαντική πρόοδος στην υλοποίηση
Ο κ. Καβαλάκης παρουσίασε μια εικόνα προόδου σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του εθνικού σχεδίου, σημειώνοντας πως έχουν επιτευχθεί 139 ορόσημα και στόχοι, ενώ έχουν εγκριθεί πάνω από 800 έργα, συνολικής αξίας 24,9 δισ. ευρώ. Οι πληρωμές από το σκέλος επιχορηγήσεων ανέρχονται σε σχεδόν 10 δισ. ευρώ.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Ο στόχος για το 2024 έχει επιτευχθεί για τις πληρωμές, ενώ για το 2025 είναι οι πληρωμές επιχορηγήσεων να φθάσουν τα 4,9 δισ. ευρώ», προσθέτοντας πως «ο στόχος είναι μεν φιλόδοξος, όμως αναμένεται επιτάχυνση λόγω εντατικής υλοποίησης».
Στο δανειακό σκέλος, έχουν υπογραφεί 435 συμβάσεις δανεισμού, ύψους 16,15 δισ. ευρώ, ενώ ήδη 16,4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν περάσει στην πραγματική οικονομία.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Ταμείο αναμένεται να συνεισφέρει σε αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 4,5%.
Νέο σχέδιο και εκταμιεύσεις στον ορίζοντα
Σχετικά με τα επόμενα βήματα, ο διοικητής της ΕΥΣΤΑ ανέφερε πως «μέσα στην εβδομάδα κατατίθεται νέο σχέδιο, ενώ ετοιμάζονται το 6ο και 7ο αίτημα εκταμίευσης μέχρι το τέλος του έτους. Έχουμε 15 μήνες και πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό».
Στήριξη σε ΜμΕ και τοπικά έργα
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς πάνω από το 50% των δανειακών συμβάσεων –ως αριθμός αιτήσεων– αφορά σε ΜμΕ, σύμφωνα με τον κ. Καβαλάκη.
Αναφερόμενος στα έργα που υλοποιούνται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έκανε ειδική μνεία στην Αμφιλοχία με έργα ύψους 250 εκατ. ευρώ, στο πρόγραμμα «Πάτρα έξυπνη πόλη», στην προστασία των δασών, καθώς και σε παρεμβάσεις στην Ολυμπία και τη Ναύπακτο.
Τέλος, σημείωσε πως 21 αγροτικές επιχειρήσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχουν ενισχυθεί με 27 εκατ. ευρώ.