Σε αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από «σταθερές» σε «θετικές» προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch, αναγνωρίζοντας τη σταθερή πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα τα τελευταία χρόνια στο πεδίο της δημοσιονομικής σταθερότητας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Η νέα έκθεση του οίκου αποτυπώνει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών στην ελληνική οικονομία, καθώς και την ενίσχυση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας, σε μια συγκυρία όπου οι διεθνείς οικονομικές προκλήσεις παραμένουν έντονες. Η Fitch αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη, τη δημοσιονομική επίδοση και τη μείωση του δημόσιου χρέους, ενισχύοντας περαιτέρω το αφήγημα περί σταθερής οικονομικής ωρίμανσης της Ελλάδας.
Πλεόνασμα πάνω από τις προσδοκίες
Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 4,8% του ΑΕΠ και συνολικό πλεόνασμα 1,3% για το 2024, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις του οίκου. Η Fitch προβλέπει τη διατήρηση των δημοσιονομικών πλεονασμάτων κοντά στο 1% για τα έτη 2025 και 2026, αναδεικνύοντας τη σταθερή δημοσιονομική επίδοση της χώρας.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τη Fitch, σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση δημόσιου χρέους μεταξύ των χωρών που αξιολογεί ο οίκος, από την περίοδο της πανδημίας και έπειτα. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να συνεχίσει τη φθίνουσα πορεία του και να φτάσει περίπου στο 120% του ΑΕΠ έως το 2030, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, ύψους 36 δισ. ευρώ (16% του ΑΕΠ), επαρκούν για την κάλυψη όλων των χρηματοδοτικών αναγκών για την επόμενη τριετία.
Ανθεκτική ανάπτυξη και ενίσχυση της απασχόλησης
Ο οίκος εκτιμά ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα κινηθεί στο 2,3% για το 2024 και θα παραμείνει πάνω από το 2% τα επόμενα δύο έτη. Οι προβλέψεις αυτές ξεπερνούν κατά πολύ τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (0,4%) και βασίζονται στην αύξηση των επενδύσεων, την ενίσχυση της απασχόλησης και την πραγματική άνοδο του εισοδήματος των πολιτών.
Παρότι η Fitch διατηρεί συγκρατημένες εκτιμήσεις λόγω των κινδύνων από ενδεχόμενους εμπορικούς πολέμους και γεωπολιτικές εντάσεις στις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, επισημαίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε «σταθερή τροχιά οικονομικής ωρίμανσης». Κομβική για την αξιολόγηση κρίνεται και η ευθυγράμμιση του νέου μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου με το αναθεωρημένο ευρωπαϊκό πλαίσιο, γεγονός που ενισχύει την εικόνα σοβαρότητας και συνέπειας.