Στο 2,6% μειώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο σε ετήσια βάση από 3,1% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Eurostat με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, έναντι 2,7% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη ανακοίνωσή της (flash).
Μετά τη μείωση αυτή, ο πληθωρισμός πλησίασε περισσότερο σε αυτόν την Ευρωζώνης, ο οποίος έμεινε σταθερός στο 2,2% τον Απρίλιο.
Με βάση τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2% από 2,4% τον Μάρτιο.

Με δύο ταχύτητες οι τιμές των τροφίμων
Από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι η σημαντική αποκλιμάκωση τον Απρίλιο οφείλεται στη μείωση των τιμών ενέργειας κατά 4,7% έναντι αύξησης 0,2% τον Μάρτιο και στην επιβράδυνση της αύξησης στις τιμές των τροφίμων στο 1,7% από 2,1%, αντίστοιχα.
Η αύξηση στις τιμές των τροφίμων οφείλεται αποκλειστικά στα νωπά (μη επεξεργασμένα) που εκτινάχτηκαν 7,2% μετά από αύξηση 5,7% τον Μάρτιο.
Αντίθετα, στα επεξεργασμένα τρόφιμα οι τιμές μειώθηκαν 0,9% που είναι και η μεγαλύτερη το τελευταίο διάστημα - η αμέσως επόμενη μεγαλύτερη είχε σημειωθεί τον Δεκέμβριο του 2024.
Αποκλιμάκωση σημειώθηκε και στις τιμές των βιομηχανικών (μη ενεργειακών) προϊόντων, οι οποίες αυξήθηκαν 0,4% έναντι 0,8% τον Μάρτιο.
Συνολικά, οι τιμές των προϊόντων σημείωσαν οριακή άνοδο 0,2% έναντι 1,3%.
Ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό συνέχισε να ασκεί ο τομέας των υπηρεσιών, με τις τιμές να αυξάνονται 5,3% έναντι 5,2% τον Μάρτιο.
