Σε φάση αναδιάρθρωσης βρίσκεται η διαδικασία για τον καθορισμό του νησιωτικού μεταφορικού ισοδύναμου, με στόχο τόσο την κλαδική όσο και τη γεωγραφική εξειδίκευση, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανο Γκίκα. Στο πλαίσιο αυτό, υπεγράφη σήμερα προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).
Η σύμβαση αφορά την ετήσια υλοποίηση του Βαρόμετρου Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας και του Παρατηρητηρίου Τιμών στα νησιά, ώστε να αποκτηθεί πληρέστερη εικόνα για τις συνθήκες και τις ανάγκες των νησιωτικών οικονομιών.
Ο κ. Γκίκας έκανε τις δηλώσεις αυτές στη Βουλή, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γεωργίου Νικητιάδη, για τις «διψήφιες αυξήσεις στους ναύλους φορτηγών οχημάτων».
Καμία αύξηση εισιτηρίων το καλοκαίρι
Επ’ αυτού, ο υφυπουργός επανέλαβε πως «δεν πρόκειται να αυξηθούν τη θερινή περίοδο τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια που αφορούν επιβάτες και τα ΙΧ επιβατικά τους οχήματα».
Καταβολές ισοδυνάμου και ενίσχυση άγονων γραμμών
Σχετικά με τις καταβολές του μεταφορικού ισοδύναμου, ο κ. Γκίκας είπε ότι όπως «έχουμε ανακοινώσει, τις επόμενες ημέρες θα καταβληθεί αυτό που αφορά τους επιβάτες και θα αφορά έναν μεγάλο αριθμό μηνών που αφορούν το 2024, ενώ προς τις επιχειρήσεις θα καταβληθεί αυτό που αφορά το δεύτερο εξάμηνο του 2022 καθώς ολοκληρώθηκαν οι απαιτούμενοι έλεγχοι».
Για τις επιδοτήσεις των άγονων γραμμών, ο υφυπουργός επισήμανε ότι «το 2019 οι επιδοτήσεις των άγονων γραμμών ανερχόντουσαν μόλις στα 90 εκατ. ευρώ, σήμερα το ποσό αυτό ανέρχεται στα 152 εκατ. ευρώ και η πρόβλεψη για τον επόμενο διαγωνισμό οι επιδοτήσεις αυτές να ανέλθουν στα 168 εκατ. ευρώ, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι σεβόμαστε τους νησιώτες και ότι επενδύουμε στη νησιωτικότητα». Επισήμανε δε, ότι για τις επιδοτήσεις των άγονων γραμμών διεξάγεται διεθνής διαγωνισμός και όλα ελέγχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Παρατηρητήριο τιμών και επιχειρηματικότητα στα νησιά
Αναφορικά με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της ΓΓ Αιγαίου-Νησιωτικής Πολιτικής και του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών για την ολοκληρωμένη υλοποίηση του Βαρόμετρου Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας και του Παρατηρητηρίου Τιμών στο νησιωτικό χώρο σε ετήσια βάση, ο υφυπουργός είπε: «Με αυτή τη μελέτη, θα μπορέσουμε να έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα με στόχο τον προσδιορισμό του ύψους και της μεταβολής των τιμών σε καίριες κατηγορίες αγαθών που επηρεάζουν βεβαίως και το κόστος λειτουργίας των νησιωτικών επιχειρήσεων. Πρόκειται για ένα εργαλείο που θα βοηθήσει τη νησιωτική επιχειρηματικότητα και τα νησιά μας, μαζί με τις συμφωνίες με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και τον εξορθολογισμό του νησιωτικού μεταφορικού ισοδυνάμου».