Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Ταραντίλης: «Κάθετα οικοσυστήματα καινοτομίας σε αγροδιατροφή, υγεία και άμυνα το μέλλον της ελληνικής ανάπτυξης»

Την ανάγκη επικέντρωσης της στρατηγικής καινοτομίας της Ελλάδας σε τομείς κομβικής σημασίας υπογράμμισε ο εταίρος της ΕΥ (Ernst & Young) και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστος Ταραντίλης, μιλώντας σε διεθνές φόρουμ για την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα.

Ο κ. Ταραντίλης ανέδειξε τη σημασία της προώθησης μιας «κάθετης» ανάπτυξης του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας, δηλαδή της ανάπτυξης σε συγκεκριμένους τομείς, τονίζοντας ότι μια τέτοια προσέγγιση μπορεί να καταστήσει πιο αποτελεσματική τη σύνδεση μεταξύ έρευνας, επιχειρηματικότητας και επενδύσεων.

Κατά την τοποθέτησή του, ανέλυσε τη δομή και τα πλεονεκτήματα των κάθετων οικοσυστημάτων καινοτομίας, επισημαίνοντας ότι, σε αντίθεση με τα οριζόντια οικοσυστήματα, τα οποία καλύπτουν ευρύ φάσμα βιομηχανιών και οικονομικών δραστηριοτήτων, τα κάθετα οικοσυστήματα αποτελούν εξειδικευμένα δίκτυα που εστιάζουν σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η αγροδιατροφή, η υγεία, η ενέργεια και η εθνική άμυνα.

Τα πλεονεκτήματα της κάθετης καινοτομίας

Ο κ. Ταραντίλης ανέλυσε τα κύρια πλεονεκτήματα της κάθετης ανάπτυξης της καινοτομίας, δίνοντας έμφαση στη σημασία της βαθιάς γνώσης και εξειδίκευσης των συμμετεχόντων σε έναν τομέα, που έχει ως αποτέλεσμα:

· Τη σε βάθος ανάλυση της αγοράς: Βοηθά τις επιχειρήσεις που επιδιώκουν την καινοτομία σε συγκεκριμένο τομέα να κατανοήσουν καλύτερα τις τάσεις της αγοράς, τις προτιμήσεις των καταναλωτών και τις αναδυόμενες τεχνολογίες, προάγοντας την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων που είναι ακριβώς σχεδιασμένες για να καλύπτουν τις μοναδικές ανάγκες του τομέα, αποκτώντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με τους ευρύτερους, πιο γενικευμένους ανταγωνιστές τους.

· Την ταχύτερη δοκιμή και αποδοχή νέων ιδεών: Επιταχύνει σημαντικά τον κύκλο δημιουργίας προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, μειώνοντας τον χρόνο που απαιτείται για την ανάπτυξη νέων καινοτομιών.

· Τη στενή και αποτελεσματική αλληλεπίδραση μεταξύ επιχειρήσεων, ερευνητών και κυβερνητικών φορέων του τομέα: Επιτρέπει την ανταλλαγή γνώσεων και πόρων που είναι άμεσα εφαρμόσιμοι στον τομέα τους, συμβάλλοντας έτσι στην απόκτηση συλλογικής μάθησης τόσο από τις επιτυχίες όσο και από τις αποτυχίες.

· Την κατανόηση των κανονιστικών και λειτουργικών απαιτήσεων του τομέα: Βοηθά στην αποτελεσματική διαχείριση των επιχειρηματικών κινδύνων που σχετίζονται με την καινοτομία ενός συγκεκριμένου τομέα, στη μείωση της γραφειοκρατίας και στην πραγματοποίηση επενδύσεων με μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας.

Η έρευνα και η ανάγκη ευελιξίας

Ο κ. Ταραντίλης έκλεισε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στην έρευνα που διεξάγεται στα δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, υπογραμμίζοντας ότι για να αναπτυχθεί η καινοτομία είναι σημαντικό να αποδεσμευτεί η έρευνα από το δημόσιο λογιστικό, καθώς οι ερευνητές και οι επιχειρηματίες χρειάζονται την ελευθερία να πειραματίζονται και να εξελίσσουν τις ιδέες τους γρήγορα και αποτελεσματικά.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ