Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τ. Θεοδωρικάκος: Εθνική ανάγκη η μετάβαση σε ένα νέο, ανθεκτικό μοντέλο ανάπτυξης

Για την ανάγκη βαθιού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας έκανε λόγο ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά την παρουσίαση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Ο Υπουργός χαρακτήρισε το νέο θεσμικό πλαίσιο «εργαλείο στρατηγικής σημασίας» που απαντά στην «εθνική ανάγκη» για παραγωγική ανασυγκρότηση και στροφή σε ένα πιο ανθεκτικό και εξωστρεφές αναπτυξιακό μοντέλο.

«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο, πιο παραγωγικό και πιο ανθεκτικό πρότυπο ανάπτυξης – και ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος είναι πυλώνας αυτής της στρατηγικής», δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, υπογραμμίζοντας ότι το νέο πλαίσιο περιλαμβάνει επενδυτικά καθεστώτα άνω του 1 δισ. ευρώ για την περίοδο 2025-2026. Έμφαση θα δοθεί στη μεταποίηση, τις μεγάλες επενδύσεις, την κοινωνική επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια, καθώς και στις παραμεθόριες και οικονομικά ασθενέστερες περιοχές της χώρας.

Ψηφιοποίηση, ταχύτητα και εφαρμογή

Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος θεσπίζει 12 καθεστώτα ενίσχυσης, που καλύπτουν από τις τεχνολογίες αιχμής και την αγροδιατροφή, μέχρι τον τουρισμό, την εφοδιαστική αλυσίδα και τις αλυσίδες αξίας. Ο Υπουργός επισήμανε ότι οι εγκρίσεις επενδυτικών σχεδίων θα ολοκληρώνονται σε 90 ημέρες από την υποβολή της αίτησης, μέσω ενός πλήρως ψηφιοποιημένου συστήματος αξιολόγησης, ενώ ο Νόμος περιλαμβάνει και ρήτρα υλοποίησης.

«Η στόχευση αυτή αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας: την αύξηση της παραγωγικότητας, την ενίσχυση της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας και τη διεύρυνση του εξαγωγικού προσανατολισμού», ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος, για να προσθέσει: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη κοινωνική πολιτική από την εξασφάλιση σταθερής δουλειάς. Αλλά αυτό απαιτεί ισχυρή παραγωγική βάση».

Παρά τις θετικές εξελίξεις σε εξαγωγές και βιομηχανία, ο Υπουργός προειδοποίησε πως «το έλλειμμα στο ισοζύγιο παραμένει υψηλό και αποτελεί εθνικό πρόβλημα που δεν μπορεί να αγνοηθεί».

Βιομηχανία, καινοτομία και βιώσιμη ανάπτυξη

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στον ρόλο της ελληνικής βιομηχανίας, την οποία ο κ. Θεοδωρικάκος χαρακτήρισε «βασικό και σταθερό πυλώνα» της νέας πορείας. Τόνισε επίσης πως τεχνολογία, καινοτομία και εφαρμοσμένη έρευνα είναι απαραίτητες για τη δημιουργία ανταγωνιστικών προϊόντων και την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής παραγωγής.

«Η αλλαγή του παραγωγικού προτύπου είναι όρος επιβίωσης και προϋπόθεση ασφάλειας και προόδου», κατέληξε, επισημαίνοντας ότι η χώρα χρειάζεται μια εθνική προσπάθεια για βιώσιμη ανάπτυξη, με επίκεντρο τις παραγωγικές δυνάμεις, την κοινωνική συνοχή και τη στήριξη της ελληνικής περιφέρειας.

Ο Αναπτυξιακός Νόμος σε αριθμούς και παρεμβάσεις – Τι προβλέπει το νέο πλαίσιο

Σημαντικές ποσοτικές και ποιοτικές αλλαγές φέρνει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, με στόχο την επιτάχυνση των επενδύσεων και τη στήριξη κρίσιμων τομέων της οικονομίας. Όπως αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Ανάπτυξης, ο σχεδιασμός προβλέπει επενδυτικά κίνητρα συνολικού ύψους 900 εκατ. ευρώ για τα έτη 2025 και 2026, τα οποία θα διατεθούν μέσω επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών.

Στο πλαίσιο του νέου νόμου:

  • Δημιουργούνται τρία νέα καθεστώτα ενίσχυσης, με τίτλους: «Σύγχρονες Τεχνολογίες», «Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και Χειροτεχνία» και «Περιοχές Ειδικής Ενίσχυσης».
  • Θεσπίζεται Ταμείο Εγγυοδοσίας με συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου έως 300 εκατ. ευρώ, για την παροχή δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
  • Διπλασιάζεται το ανώτατο ύψος ενίσχυσης για μεμονωμένες επιχειρήσεις από 10 στα 20 εκατ. ευρώ, ενώ για συνεργαζόμενες ή συνδεδεμένες επιχειρήσεις ορίζεται ανώτατο όριο στα 50 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επιταχύνονται και οι διαδικασίες αξιολόγησης και υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων. Οι εγκρίσεις θα δίνονται εντός 90 ημερών, ενώ η κατάθεση των οριστικών δικαιολογητικών θα γίνεται σε 30 ημέρες από την ανακοίνωση του τελικού πίνακα κατάταξης. Επιπλέον, προβλέπεται πιστοποίηση υλοποίησης του 25% της επένδυσης μέσω τακτικού ελέγχου και δυνατότητα τροποποίησης σχεδίων ακόμη και στο στάδιο της εν λόγω πιστοποίησης.

Κίνητρα και ενισχύσεις με νέες δικλίδες

Όπως σημειώνεται, ο νέος Νόμος παρέχει πέντε είδη ενισχύσεων:

  1. Φορολογική απαλλαγή
  2. Επιχορήγηση
  3. Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing)
  4. Επιδότηση μισθολογικού κόστους για νέες θέσεις εργασίας
  5. Χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου (ειδικά για τα καθεστώτα «Σύγχρονες Τεχνολογίες» και «Κοινωνική Επιχειρηματικότητα & Χειροτεχνία»)

Παράλληλα, θεσπίζονται δύο νέα κίνητρα: το καθεστώς ταχείας αδειοδότησης, με αυστηρές προθεσμίες για την έκδοση αδειών (έως 2 μήνες για τις γενικές άδειες και 3 μήνες για την ΑΕΠΟ), και το κίνητρο δανειοδότησης με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, μέσω του Ταμείου «DeLFI GF» ή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB). 

Πηγές του Υπουργείου υπογραμμίζουν πως σε περίπτωση καθυστερήσεων στις αδειοδοτήσεις, η αρμοδιότητα μεταφέρεται στον Υπουργό Ανάπτυξης, κατά το πρότυπο των στρατηγικών επενδύσεων. Παράλληλα, για τα επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στο καθεστώς «Μεγάλων Επενδύσεων», θα είναι δυνατή η απευθείας λήψη δανείων από την ΕΤΕπ, με την εγγύηση του Δημοσίου.

Όπως αναφέρουν κύκλοι του Υπουργείου, στόχος είναι να ενισχυθεί η προσβασιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση και να ξεμπλοκάρουν χρονοβόρες διαδικασίες, προσφέροντας σαφείς όρους και διαφάνεια σε κάθε στάδιο της επενδυτικής διαδικασίας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ