Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δ. Τσιτσιράγκος (Alpha Bank): Δημιουργούμε αξία για την κοινωνία και για τους μετόχους μας

Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που έφτασε το 2024 στο υψηλό επίπεδο του 6,4% του ΑΕΠ παραμένει τρωτό σημείο, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Αlpha Bank Δημήτρης Τσιτσιράγκος από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων.

 Τόνισε ότι δημοσιονομική πρόοδο της χώρας που αντανακλάται στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας και ενδυνάμωση την εμπιστοσύνη στον χρηματοπιστωτικό τομέα σημειώνοντας ωστόσο ότι παρά τα θετικά σημάδια «έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας για μα εκ βάθρων αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου. Αυτό απαιτεί συστηματική προσέλκυση επενδύσεων και κινητοποίηση σημαντικών παραγωγικών κεφαλαίων». 

Η Ελλάδα το 2024, όπως είπε,  προσέλκυσε κεφάλαια ύψους ευρώ 20,7 δισ., ενώ η απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) ανήλθε στο 59%, κατατάσσοντας την Ελλάδα μεταξύ των δέκα κορυφαίων κρατών της ΕΕ. Ωστόσο, παρά τις ενισχυμένες ξένες άμεσες επενδύσεις και την άνοδο του μεριδίου των επενδύσεων στο ΑΕΠ στο 15,3% στο τέλος του 2024, αυτό παραμένει χαμηλότερο, από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι στο 21,2%, ενώ το 2007, πριν ξεκινήσει η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, αντιστοιχούσε περίπου στο 1/4 του ΑΕΠ της Ελλάδας.

Η υστέρηση στην κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων, ιδιαίτερα στο πεδίο των υποδομών, της τεχνολογίας και της καινοτομίας, οφείλεται σε διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας όπως:

- γραφειοκρατικά και ρυθμιστικά εμπόδια,

- χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης ή ,συχνές αλλαγές στους κανονισμούς που αποθαρρύνουν τους επενδυτές,

- έλλειψη φορολογικών και άλλων κινήτρων στις επιχειρήσεις,

- καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης και την επίλυση διενέξεων,

- το σχετικά μικρό μέγεθος της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και η έλλειψη ευρείας βάσης θεσμικών επενδυτών και επιχειρηματικών κεφαλαίων και, βεβαίως,

- το ακόμη περιορισμένο πλαίσιο Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Είναι συνεπώς αδήριτη ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις με στόχο την απλούστευση των διαδικασιών και τη μείωση των διοικητικών βαρών, την περαιτέρω επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης και επίλυσης διενέξεων, την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου και την προώθηση των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων και την εφαρμογή του νέου νόμου για κίνητρα στην καινοτομία και τις συγχωνεύσεις. Η αύξηση του μέσου μεγέθους της ελληνικής επιχείρησης σε συνδυασμό με ενίσχυση της κουλτούρας για έρευνα θα ενισχύσει την παραγωγικότητα και την αξιοποίηση των οικονομιών κλίμακας και θα διευκολύνει την πρόσβαση σε δανειακά κεφάλαια.

Παράλληλα, πρόσθετες παρεμβάσεις απαιτούνται για την αναβάθμιση των υποδομών, την ενίσχυση τομέων όπως οι τεχνολογίες και εφαρμογές υγείας, η ρομποτική, η αμυντική βιομηχανία και η επισκευή και ναυπήγηση πλοίων και την ενίσχυση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.

Ο πρόεδρος της Alpha Bank υπογράμμισε ότι το γεωπολιτικό σκηνικό αλλάζει και οι μεταβολές αυτές δεν περιορίζονται στον δασμολογικό πόλεμο, αλλά επεκτείνονται και στην ενίσχυση των αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη, ως απάντηση στην αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ.

«Το σχέδιο ReArm Europe θα ενισχύσει τη χρηματοδότηση της Άμυνας, ωστόσο στην περίπτωση της Ελλάδας δεν αναμένονται σημαντικές δημοσιονομικές επιπτώσεις, αφού οι αμυντικές δαπάνες της χώρας ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι ήδη από τις υψηλότερες μεταξύ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ (3.1% το 2024). Αποτελεί όμως μία ευκαιρία καθώς στο πλαίσιο του προγράμματος μπορεί να προσφερθούν αξιόλογες ευκαιρίες για την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας και του εγχώριου οικοσυστήματος καινοτομίας.»

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ