Στις αρχές του 2026 τοποθετούν αρμόδιες πηγές την απορρόφηση του «αμαρτωλού» ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΑΑΔΕ, η οποία θα είναι σταδιακή και οριζόντια. Στόχος είναι να γίνει ομαλά η μετάβαση καθώς η απορρόφηση θα είναι οριζόντια και όχι καθετή. Δηλαδή δεν θα μπει ένα καπέλο και ο Οργανισμός θα μείνει ως έχει. Αντίθετα κάθε υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ θα συγχωνευτεί με την αντίστοιχη υπηρεσία της ΑΑΔΕ και θα υπάρξει και ειδικός Υποδιοικητής κάτω από τον Γιώργο Πιτσιλή που θα αναλάβει να συντονίζει τις σχετικές υπηρεσίες.
Και φυσικά στο μεταξύ θα πρέπει να εκταμιεύονται κανονικά οι επιδοτήσεις και να γίνονται κανονικά οι πληρωμές προς τους αγρότες, καθώς προς τον Οκτώβριο για παράδειγμα υπάρχουν σημαντικές πληρωμές από τον Οργανισμό προς τον αγροτικό κόσμο.
«Η επιλογή της ΑΑΔΕ οφείλεται στην εξαιρετική δουλειά που κάνει τα τελευταία χρόνια για την αναβάθμιση του φορολογικού μας συστήματος. Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία αυτή, καλείται να δημιουργήσει ένα σύγχρονο, διαφανές και αποτελεσματικό σύστημα καταβολής αγροτικών επιδοτήσεων», έγραψε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο κ. Πιερρακάκης έγραψε πως «απαιτείται αναβάθμιση των διαδικασιών πληρωμών, ανάπτυξη νέων ψηφιακών υπηρεσιών, ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, πολλαπλασιασμός των φυσικών ελέγχων, διαλειτουργικότητα μεταξύ των συστημάτων, καθώς επίσης και τυποποίηση και πιστοποίηση των διαδικασιών».
Αλλαγές στις δηλώσεις
Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να δούμε αλλαγές στον τρόπο υποβολής των δηλώσεων των αγροτών για τις επιδοτήσεις, με πιθανή την εμπλοκή και των λογιστών σε αυτή την διαδικασία, καθώς σήμερα τα λεγόμενα ΚΥΔ (Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων) δεν φαίνεται να λειτουργούν όπως χρειάζεται.
«Η σταδιακή απορρόφηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων που παρουσιάστηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός μηχανισμού μέσω του οποίου οι επιδοτήσεις θα καταβάλλονται άμεσα στους πραγματικούς δικαιούχους, με έμφαση στην καλύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών», επισημαίνει ο κ. Πιερρακάκης στα μέσα κοινωνικής δίκτυωσης.
Το στοίχημα και τα αγκάθια
Το στοίχημα του Γιώργου Πιτσιλή, που φαίνεται πως έχει τα διαπιστευτήρια και της Αθήνας και των Βρυξελλών, δεν είναι ωστόσο μικρό. Το αντίθετο. Αν για το πληροφοριακό σύστημα (που δεν υπάρχει όπως θα έπρεπε) οι λύσεις δεν φαντάζουν δύσκολες, θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει δυο αγκάθια: Τις απάτες τόσο για τα μαϊμού βοσκοτόπια όσο και για το πλήθος των ζώων (το μέγεθος των κοπαδιών δηλαδή) που δηλώνει κάθε κτηνοτρόφος.
Κι αν για το πρώτο «αγκάθι» υπάρχουν σχετικά εύκολοι τρόποι διασταυρώσεων μέσα από τα κτηματολογικά και άλλα χωρικά δεδομένα, το δεύτερο «αγκάθι», δηλαδή η διασταύρωση του πλήθους των ζώων, φαίνεται πως είναι αυτό που θα απαιτήσει την μεγαλύτερη προσπάθεια και συνιστά τον δυσκολότερο γρίφο για την ΑΑΔΕ...