Νέα
  • ΓΔ: 903.97 -2.04%
  • Τζίρος: 84,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Θα βγει το καλώδιο από την πρίζα για τις επιχειρήσεις ζόμπι

Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Πληθαίνουν οι φωνές σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι μάλλον έφτασε η ώρα να τραβήξει κάποιος την πρίζα επιβίωσης για τις εταιρίες «ζόμπι», που λειτουργούν εις βάρος της υγιούς επιχειρηματικότητας, απομυζούν κεφάλαια από το τραπεζικό σύστημα και στερούν από τους φορολογούμενους χρήματα που θα μπορούν να αξιοποιηθούν για άλλους σκοπούς (π.χ. κοινωνική πολιτική). Η Ελλάδα σε αυτό το κομμάτι δείχνει να είναι «πρωταθλήτρια» εντός της ΕΕ, με ποσοστό των εταιριών «ζόμπι» να ανέρχονται στο 26% του συνόλου. Η απόσταση μάλιστα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι μάλλον χαώδης, αφού στην δεύτερη θέση βρίσκονται Ιταλία και Βουλγαρία με μόλις 10%.

Τα παραπάνω στοιχεία είναι μάλλον υποτιμημένα, αφού αφορούν τις συνθήκες στην χώρα προ της πανδημίας και ως φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων θεωρείται ότι το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί σημαντικά.

Θα τραβήξει το καλώδιο από την πρίζα η κυβέρνηση; 

Βέβαια το ζητούμενο, είναι αν η Πολιτεία έχει την πολιτική βούληση να τραβήξει το καλώδιο από την πρίζα, αφού αυτό θα σημάνει έκρηξη των λουκέτων και αύξηση της ανεργίας. Ίσως είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσει η κοινωνία και η οικονομία, πριν να δει το όφελος από μία τέτοια κίνηση.

Στο SSM ενόψει και απόσυρσης των μέτρων στήριξης της οικονομίας και των επιχειρήσεων – όποτε αυτό συμβεί - προκρίνει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σε ένα βαθμό τουλάχιστον που θα έδινε ανάσα στην αγορά και θα έφερνε το ποσοστό αυτό κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Το θέμα των εταιριών ζόμπι ζητήθηκε στο περασμένο Eurogroup, στις 15 Μαρτίου και το προεδρείο κάλεσε τις χώρες - μέλη να ετοιμαστούν με μία σειρά από προτάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Πολλοί μάλιστα θεωρούν ότι τι συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί το πιο σύνθετο οικονομικό πρόβλημα της Ε.Ε. στην μετά Covid εποχή.

Καύσιμο για μελλοντική ανάκαμψη

Το οικονομικό επιτελείο δεν κρύβει τον προβληματισμό του, για τον μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που συνεχίζουν να λειτουργούν – και να προσφέρουν θέσεις εργασίας – χάρη αποκλειστικά στα μέτρα, όπως οι αναστολές εργασιών και το πάγωμα των δανείων.

Στις συζητήσεις του Υπουργείο Οικονομικών με τους επικεφαλής των δανειστών το προηγούμενο χρονικό διάστημα, εξετάστηκε το ζήτημα ώστε να είναι σε θέση η οικονομία να ανακάμψει στο μέλλον.

Οι εταιρείες ζόμπι λειτουργούν ως «βαρίδι» στην οικονομία διότι δεν είναι σε θέση να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή στερούν μερίδιο αγοράς από τον υγιή ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων, το ένα τέταρτο των εταιρειών στην Ευρώπη με προσωπικό πάνω από 20 άτομα θα εξαντλήσουν το κεφάλαιο κίνησης εν μέσω της πανδημίας, παρόλο που την ίδια στιγμή υποστηρίζονται οι θέσεις εργασίας από κρατικά προγράμματα.

Χαμένη υπόθεση οι εταιρίες ζόμπι

Σύμφωνα πάντως με τις έρευνες, μία εταιρία ζόμπι είναι χαμένη υπόθεση, αφού σπάνια μπορεί να ξανασταθεί στα πόδια της, ειδικά αν πρόκειται για παλαιά εταιρεία. Σχεδόν το 90% των εταιρειών ζόμπι παραμένουν έτσι, ή κάποια στιγμή παύουν να υπάρχουν.

Στο υπουργείο Οικονομικών στηρίζουν πολλές ελπίδες στον νέο πτωχευτικό κώδικα, που δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα και παραμένουν πολλά ερωτήματα σχετικά με την εφαρμογή του. Στην Ελλάδα, τα προ-πανδημίας στοιχεία δείχνουν ότι τα δάνεια των ζόμπι εταιρειών άγγιζαν τα 15 δισ. ευρώ και οι οφειλές προς τρίτους ανέρχονταν στα 10 δισ. ευρώ.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αντιμετωπίζουν μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας, τονίζει το Ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες σε πρόσφατη ανάλυσή του.

«Η υποστήριξη μη παραγωγικών και μη βιώσιμων επιχειρήσεων για πολύ καιρό θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη στο μέλλον, ενώ η απόσυρση της υποστήριξης πρόωρα θα εμβαθύνει την τρέχουσα ύφεση, αφήνοντας δυνητικά μόνιμα σημάδια στην οικονομία», τονίζει το Bruegel.

«Η προσπάθεια στόχευσης της υποστήριξης με τη διαφοροποίηση των πραγματικών ζόμπι από εκείνες τις εταιρείες που θα ήταν βιώσιμες ελλείψει της πανδημίας είναι μια δύσκολη και δαπανηρή εργασία με υψηλό κίνδυνο», προσθέτει το ινστιτούτο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ